Nieuw productiebedrijf in pand van Philips Emmen zit in voorhoede maakindustrie

Added, het nieuwe productiebedrijf in het pand van Philips in Emmen, krijgt de status van fieldlab Smart Factories. ,,Daarmee behoren we tot de voorhoede van de maakindustrie.’’

Hans Praat, die namens de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) bij het project is betrokken, is heel blij met die status. ,,Het plaatst Added in de koppositie van de maakindustrie.’’ De uitstraling zal bij mkb-bedrijven interesse wekken voor de nieuwe formule om de maakindustrie voor Nederland te behouden of terug te halen. De status levert geen geld op, stelt hij, wel kennis. De veertien fieldlabs in ons land vormen een netwerk dat de industrie moet versterken ‘tegen de achtergrond van de vierde industriële revolutie’.

Chezz partners

Philips Lighting staakt eind dit jaar de productie van lichtarmaturen in Emmen. Om de werkgelegenheid van de 140 vaste werknemers en tientallen inhuurkrachten te behouden, is gezocht naar nieuwe vestigingskandidaten. De zoektocht leidde naar Chezz Partners in Breda. Die had het plan opgevat er een slimme fabriek van te maken die voor andere mkb-bedrijven in hoge aantallen en in veel varianten elektronische producten kan produceren en assembleren. Door robotisering en automatisering moet de fabriek kunnen concurreren met de kostenvoordelen van lagelonenlanden.

Added verwacht zeker tien Nederlandse of buitenlandse bedrijven aan te trekken. Sustainder, onderdeel van Chezz Partners en nauw samenwerkend met energiebedrijf Eneco, is de eerste klant. In januari start de productie van intelligente lichtmasten.

Meerdere kandidaten

Peter Adema van Chezz Partners is in gesprek met meerdere kandidaten, maar kan hun namen nog niet naar buiten brengen. Ook is nog onduidelijk hoeveel werknemers van Philips er weer aan de slag kunnen. Adema is daarnaast nog in gesprek met overheden over financiële steun om het onrendabele deel van het project weg te nemen. ,,Want puur zakelijk gezien moet je je afvragen of je zoiets wel zou moeten doen’’, licht hij toe.

Added richt zich volgens Hans Praat op die mkb-bedrijven voor wie investeringen in automatisering en robotisering te kostbaar zijn. In die zin verschilt dit project met fieldlab ROSF in Drachten, dat bestaande productiebedrijven moderniseert.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.