Nieuwe Mercedes levert Betech miljoenenorder op

De Betech Group in Hoogeveen gaat tot zeker 2028 onderdelen leveren voor de Mercedes EQC, een nieuw type auto met elektromotor dat de Duitse fabrikant binnenkort introduceert.

Betech (met vestigingen in Groningen, Leek, Someren en Steenwijk) maakt voor elk exemplaar zes onderdelen van gezamenlijk zo’n zes kilo die voornamelijk bedoeld zijn voor de ophanging van de elektromotor in het chassis. Om de miljoenenorder te kunnen uitvoeren heeft het bedrijf in Japan een gerobotiseerde machine gekocht, die in de loop van 2019 wordt geleverd. Betech levert niet rechtstreeks aan Mercedes, maar aan de fabrikant van een deel van de carrosserie.

Directeur Wim van de Beld: ,,We leveren over zes tot acht weken de eerste onderdelen. In 2019 schalen we de productie op naar eenderde van de jaarbehoefte. Die moet met de inzet van de nieuwe machine dan in 2020 op 100 procent komen.”

De opdracht is het eerste resultaat van een nieuw marketingbeleid, waarbij Betech zich richt op de markt voor elektromotoren. Van de Beld: ,,Die kant gaat het toch op. De brandstofmotor wordt steeds minder toegepast. Ook als auto’s op waterstof gaan rijden, is een elektromotor nodig. Dat wordt de trend.”

Niet alleen de productie van de auto-onderdelen vraagt alle aandacht van Betech, maar ook de informatievoorziening aan de fabrikanten. Voor een goede aansluiting in de productieketen, willen die nauwgezet kunnen volgen hoe de productie bij de toeleveranciers verloopt. Van de Beld: ,,Dat is Industrie 4.0. We proberen ons hele productieproces te koppelen aan internet, zodat de klanten tot in detail kunnen zien hoe hier de productie verloopt. Het is niet zo zeer de productie waarvoor extra arbeidskrachten nodig zijn, maar de logistiek en de digitalisering.”

Betech telt in totaal zo’n 100 medewerkers. Het heeft de bedrijsfhal in Hoogeveen recent fors uitgebreid. De oppervlakte werd verdubbeld tot 10.000 vierkane meter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.