Een nieuwe voorloper van de circulaire economie meldt zich aan het Oosterwierum in Delfzijl.

Met een volgens directeur Henk Jan Wijma uniek procedé gaat Purified Metal Company (PMC) daar jaarlijks 150.000 ton ernstig verontreinigd staal tot grondstof voor de staal- en gieterijindustrie verwerken. De bouw van de fabriek is vorige week begonnen.

Onschadelijk gemaakt

Met asbest, zware metalen of organische elementen vervuild staalafval wordt er vanaf juli 2020 bij een temperatuur van 1500 graden onschadelijk en voor hergebruik geschikt gemaakt. Asbest wordt omgezet naar een zand- en glasachtig product dat kan worden gebruikt voor onder meer funderingen in de bouw. Ook zware metalen als kwik en het veel besproken Chroom6, de schadelijke stof die in verf voor defensiematerieel en brugconstructies zat, kunnen volgens met het PMC-procedé van het staal worden gescheiden. Schadelijke stoffen die daarbij vrijkomen worden afgevangen en onschadelijk gemaakt.

Wijma denkt dat PMC uiteindelijk 68 medewerkers telt. De directeur: ,,We beginnen met de aanstelling van een paar kwartiermakers. Dan gaan we tot de periode tot april volgend jaar zo’n 30 mensen werven. Dan moet je niet alleen denken aan technici, maar ook aan medewerkers voor de administratie en de commercie.”

Proefdraaien

In mei gaat de fabriek proefdraaien, waarna ze in juli echt in bedrijf genomen gaat worden. Wijna: ,,Het is de bedoeling dat we vijf dagen per week 24 uur gaan draaien. Maar we beginnen met een dagploeg. Als we dat gaan uitbreiden, komen er nog eens zo’n 30 medewerkers bij. Het is heel specialistisch werk waarvoor geen school bestaat. We moeten de technici zelf opleiden.”

Asbest werd tot een verbod in 1993 vaak in combinatie met staal toegepast. Het zit in veel gas- en olieplatforms die de komende decennia worden afgebroken. Veel staal dat met asbest is vervuild wordt nu nog gestort omdat reiniging te duur of technisch te ingewikkeld is.

Duur proces

PMC krijgt zijn inkomsten straks uit twee bronnen: van de aanbieders die moeten betalen om van hun rommel verlost te worden, en uit de verkoop van het in blokken gegoten staal. ,,Het is een heel duur proces”, zegt Wijma. ,,Het is echt uniek. Er zijn wel andere methodes om asbest af te breken. Maar daarvoor betaal je 2000 euro per ton. Wij nemen het af voor ongeveer 80 euro per ton, een tarief dat ongeveer gelijk is aan de stortkosten.”

Wijma bedacht met zijn partners Nathalie van de Poel en Bert Bult in 2011 het procedé. Eind 2014 besloten ze zich fulltime te wijden aan de speurtocht naar investeerders en de locatie voor een fabriek. Delfzijl krijgt met PMC een primeur, maar Wijna hoopt met het procedé Europa, en misschien wel de wereld te veroveren. Het is wereldwijd gepatenteerd.

Hawaï

De directeur: ,,We denken aan fabrieken in bijvoorbeeld de VS, Australië of elders in Europa. Het is niet de bedoeling het proces in licentie door andere ondernemingen te laten toepassen. We willen er zelf mee aan de slag. We hoeven er niet een rijk leven op Hawaï aan over te houden. Wij geloven gewoon heel erg in het belang van dit procedé. Maar eerst gaan we ervoor zorgen dat de fabriek in Delfzijl goed draait.”

Tientallen miljoenen euro’s

Directeur Henk Jan Wijma wil over de omvang van de investering die de PMC-fabriek vergt niet meer kwijt dan dat die ‘tientallen miljoenen euro’s bedraagt. ,,De investeerders willen niet dat het precieze bedrag naar buiten komt”, zegt hij. PMC kreeg uit het de Regionale Investerngsssteun Groningen een subsidie van 7,5 miljoen euro. Aandeelhouders zijn de onder meer drie oprichters, de NOM, het Groeifonds van de Economic Board Groningen, de Jansen Recycling Group in Dordrecht en de NIBC Bank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie