Nieuwe groene chemiefabriek komt naar Delfzijl en levert 60 banen op

Luchtfoto van het chemiepark Delfzijl. Foto: DvhN

Het beursgenoteerde bedrijf Avantium, een wereldleider in duurzame chemie, heeft bekend gemaakt dat de eerste commerciële fabriek van het bedrijf in Delfzijl wordt gevestigd.

De fabriek produceert grondstoffen voor groene plastics uit industriële suikers. Volgens Chemport Europe, het innovatiecluster voor scheikunde in Noord-Nederland, is de komst van de fabriek een belangrijke bouwsteen voor een toekomstbestendige en duurzame industrie in de regio. Bovendien levert de vestiging ruim 60 banen op.

Groene plastics

In de nieuwe fabriek zet het bedrijf Avantium plantaardige grondstoffen om in chemische bouwstenen (grondstoffen) voor de nieuwe groene plasticsoort PEF, die bijna volledig uit plantaardige grondstoffen kan worden gemaakt. Dit plastic is bovendien zeer goed recyclebaar en kwalitatief beter dan het PET-plastic wat nu veel gebruikt wordt.

Fossiele grondstoffen

„We zijn heel blij met de komst van de eerste commerciële fabriek van Avantium naar Delfzijl”, zegt gedeputeerde Homan van de provincie Groningen. „Niet alleen vanwege de werkgelegenheid, maar vooral omdat vernieuwende bedrijven als Avantium een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de industrie. Uiteindelijk moeten we toe naar een duurzaam en circulair industriecluster dat niet meer afhankelijk is van fossiele grondstoffen zoals aardgas. Noord-Nederland neemt in deze vergroening van de chemie het voortouw.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie