Nieuwe impuls voor 5G-proeftuin

De Economic Board Groningen (EBG) heeft telecomreus Vodafone en de Rijksuniversiteit Groningen gestrikt als nieuwe partners in de 5G-proeftuin in de Noord-Groningse aardschok-regio.

Ze behoren tot de tien partners die vandaag op het ministerie van Economische Zaken (EZ) in Den Haag een convenant ondertekenen voor ‘5Groningen’. Dat project moet zo veel mogelijk praktische toepassingen van het toekomstige snelle mobiele netwerk 5G opleveren. De uitrol van dat netwerk in Nederland is voorzien voor 2020.

Peter Rake, programmamanager 5G bij de EBG, ziet het aanhaken van een grote partner als Vodafone als een belangrijke versterking van het project. ,,En dat naast de Hanzehogeschool Groningen ook de Rijksuniversiteit meedoet, maakt de proeftuin te meer een echt Gronings project”, aldus Rake.

‘5Groningen’ moet innovaties uitlokken in de sectoren zorg, verkeer en logistiek, landbouw, leefomgeving en energie. 5G kan bijvoorbeeld een rol spelen bij het op afstand volgen van de gezondheid van ouderen en de opsporing van ziekten in landbouwgewassen met drones.

De EBG verwacht dat nog dit jaar op de Zernike Campus in Groningen de eerste praktijkproeven kunnen beginnen. Noord-Groningen is volgens de ‘board’ de enige plattelandsregio waar met 5G wordt geëxperimenteerd. Minister Kamp van Economische Zaken is enthousiast over de proeftuin. ,,Het kabinet wil dat Noord-Groningen en de rest van Nederland ook in de toekomst profiteren van nieuwe ontwikkelingen voor mobiel internet zoals 5G. Dat is van meerwaarde voor zowel consumenten als het bedrijfsleven”, aldus de bewindsman.

De EBG is opgericht om de aard-schokregio economisch te versterken. De ‘board’ verwacht dat ‘5Groningen’ daaraan bijdraagt. De aanwezig ruimte en de nabijheid van de Hanzehogeschool en de RUG maken de regio geschikt voor het experiment, aldus de EBG.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.