De geldautomaat is terug. Verdwenen door de plofkraken, maar nu terug als de gele ‘geldmaat’ en de internationale ATM ( Automatic Teller Machine ).

Geld opnemen bij de geldautomaat van bijvoorbeeld de Rabobank of de SNS Bank is er bijna niet meer bij. Door de dreiging van plofkraken werden ze eerst ‘s nachts uitgezet en later verdwenen ze helemaal. Maar inmiddels zijn er veel teruggeplaatst met een nieuwe felgele kleur en de tekst ‘geldmaat’ erop.

Dit zijn de nieuwe geldautomaten van de Rabobank, ING en ABN AMRO. Daar pinnen werkt precies zoals bij de ‘klassieke’ bankautomaten. Deze nieuwe geldautomaten worden uitgerust met een techniek die het geld waardeloos maakt als er een plofkraak wordt gepleegd. De uitrol van dat nieuwe systeem is al even bezig , aldus Erik Kwakkel van geldautomatenbeheerder Geldmaat.

loading

Waardeloos

Volgens Kwakkel is het waardeloos maken van geld de ultieme vorm van bescherming tegen een kraak. „Als een crimineel niets buitmaakt bij een plofkraak, dan stopt het wel een keer.”

Inmiddels zijn er 3.598 nieuwe pinautomaten geplaatst , bijna 70 procent van de geplande 5.200 geldmaten, maar de uitrol heeft wel flinke vertraging opgelopen. Volgens een woordvoerder van Geldmaat is de planning door de coronacrisis al een jaar ontregeld.

Het vinden van geschikte locaties voor de geldautomaten blijkt ook lastig. „Verhuurders of winkeleigenaren moeten er wel mee instemmen”, legt de woordvoerder uit. Vanwege de angst voor een plofkraak wil niet iedereen een geldautomaat in de buurt hebben. „We plaatsen ook geen geldmaten meer in winkelgebieden met bovenwoningen.”

Automatic Teller Machines van particuliere bedrijven

Op de plekken waar geen gele geldmaat komt, maar toch behoefte is om geld op te nemen, verschijnen steeds meer ATM’s. ATM staat voor Automatic Teller Machine . In het buitenland zie je ze overal. Deze pinautomaten worden geplaatst, beveiligd en beheerd door particuliere bedrijven: Independent ATM Deployers. Het is voor banken voordeliger om gelduitgifte door deze bedrijven te laten regelen, omdat die heel veel geldautomaten in Europa beheren. Voor hen zijn de kosten dus relatief laag.

Een voorbeeld van zo’n bedrijf dat geldautomaten in Nederland exploiteert is IN2Retail. Het bedrijf heeft ook geldautomaten in Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koningrijk, Portugal en Spanje.

Deze ATM’s zijn te herkennen aan de rode kleur en het logo van een omcirkelde R. Als je een Nederlandse bankrekening en bankkaart hebt, maak je bij ATM’s in Europa meestal geen extra kosten. Als er toch kosten worden doorberekend, dan moet dat volgens de Europese wetgeving op het scherm of met een sticker zijn vermeld.

Let wel goed op tijdens een transactie, want deze automaten worden dus niet beheerd door een Nederlandse bank. Mocht er iets verkeerd gaan, dan krijg je te maken met de klantenservice van een internationaal bedrijf in plaats van jouw eigen bank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie