Noorden hoopt op woud van windmolens boven de Wadden

Noord-Nederland hoopt op een woud van windmolens op zee in het gebied boven de Waddeneilanden, de Duitse Bocht.

Dat zal de delegatie van de SER (Sociaal-Economische Raad) niet zijn ontgaan bij zijn bezoek donderdag  aan Groningen. Het adviesorgaan voor de regering en het parlement was daar op uitnodiging van de SER Noord en de Noordelijke Innovation Board (NIB) om te praten over de plannen voor een groene waterstofeconomie in het Noorden.

Groene elektriciteit

Windmolens op zee moeten enorme hoeveelheden groene elektriciteit leveren die nodig zijn  voor de aanmaak van groene waterstof als grondstof voor de chemie, brandstof voor auto’s treinen en bussen en voor de opwekking van elektriciteit.

Professor Ad van Wijk die voor de NIB het plan maakte en uitdraagt, hield zijn gehoor voor dat Nederland in navolging van Duitsland en Denemarken op veel  groter schaal windmolens moet bouwen  in de Duitse Bocht.  Nu staat in het Nederlandse deel  alleen nog maar het windpark Gemini (600 Megawatt, 120 turbines). Meer windparken zijn daar nu niet mogelijk doordat er een oefengebied voor de luchtmacht ligt.

5000 tot 6000 windmolens

Om de waterstofeconomie tot wasdom te brengen zou er volgens Van Wijk tot 2050 (naar schatting 5000 tot 6000) windmolens met een gezamenlijke vermogen van 25.000 tot 30.000 megawatt moeten worden gebouwd. Hij wees er op dat het moment is aangebroken dat windmolens op zee ongesubsidieerd elektriciteit kunnen opwekken.

De Duitse Bocht wordt gezien als zeer geschikt voor windparken. De relatief geringe diepte van de zee en de gesteldheid van de bodem maken de bouw relatief goedkoop. Bovendien waait het nergens in de Noordzee harder dan daar.

Proef

Gasunie-directeur Hans Coenen maakte bekend dat het gastransportbedrijf binnenkort in Zeeland bij wijze van proef een bestaande aardgasleiding aanpast voor transport van waterstof. Het is idee is dat het huidige aardgasnetwerk kan worden aangepast om de waterstof vanuit het Noorden  naar de gebruikers in Duitsland, Limburg en de regio Rotterdam te krijgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.