Noorden wil hoofdrol aanpak CO2

De industrie in Groningen en Drenthe ambieert een hoofdrol in het bereiken van de klimaatdoelstellingen voor Nederland in 2050, wanneer de CO2-uitstoot met 95 procent moet zijn gereduceerd ten opzichte van 1990.

De zogeheten Industrietafel Noord-Nederland heeft berekend dat beide provincies de CO2-uitstoot met 9 megaton kunnen terugbrengen. Dat is nagenoeg alle CO2 die nu vanuit Groningen en Drenthe in de atmosfeer wordt gebracht.

Dat vertellen voorzitter Cas König (directeur Groningen Seaports) en deelnemer Frans Alting (directeur Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta) van de Industrietafel Noord- Nederland in een interview met Dagblad van het Noorden.

Klimaatdoelen

De Gronings-Drentse industrie maakt zijn plannen bekend, nu vandaag het zogeheten Klimaatakkoord wordt gepresenteerd. Dat moet aangeven hoe de klimaatdoelen van het kabinet (onder meer 49 procent, ofwel 14,3 megaton minder CO2-uitstoot in 2030) gehaald kunnen worden.

Van de vijf ‘tafels’ waaraan een reeks organisaties aan het Klimaatakkoord werkte, verzocht die met industrie als thema ook vijf Nederlandse regio’s voor hun bedrijven een draaiboek te maken. Een daarvan was Groningen/Drenthe.

König en Alting wijzen er op dat er al grote stappen zijn gemaakt. In het gebied van de industrietafel ging de CO2-uitstoot in de periode 1990-2016 al met 32 procent omlaag. ,,Dat is een enorme prestatie. Maar al het laaghangend fruit is nu wel geplukt”, zegt Alting.

Groene waterstof

Een grote rol in de plannen speelt de productie van groene waterstof met energie van (toekomstige) windparken op zee. Die kan worden gebruikt als brandstof, grondstof voor de chemie en als ‘opslag’ voor duurzame elektriciteit.

De industrietafel wil verder onder meer CO2 die vrij komt bij bijvoorbeeld de verbranding van biomassa voor energieopwekking afvangen en gebruiken als grondstof in de chemie.

Als de Gronings-Drentse industrie haar voornemens waarmaakt, kan ze tot 2050 volgens een ruwe berekening een derde van de beoogde reductie van de broeikasuitstoot door de Nederlandse industrie voor haar rekening nemen. De bedrijven hopen dat de verduurzaming beide provincies ook werk oplevert. Ze willen in 2030 de uitstoot gehalveerd hebben, net zo veel als het kabinet verlangt van de Nederlandse industrie (49 procent, ofwel 14,3 megaton).

Chemieclusters

De Industrietafel Noord-Nederland telt 26 deelnemers met vertegenwoordigers van onder meer milieu-organisaties, beide provincies, Chemport Europe (de chemieclusters van Delfzijl en Emmen), de grote energiebedrijven die in de regio actief zijn en een aantal grote ondernemingen (waaronder Avebe, Suikerunie, NedMag, Gasunie, de papierindustrie en PPG) met gezamenlijk meer dan 20.000 werknemers.

De chemieclusters in Delfzijl en Emmen vormen 15 procent van de Nederlandse chemiesector. De Eemshaven levert 30 procent van de Nederlandse energieproductie.

Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.