Nuffield-fonds zoekt innovatieve landbouwer

Beter leren boeren op kosten van een Britse autofabrikant en een Nederlands innovatiefonds? Nuffield Scholarship zoekt kandidaten, dit keer vooral ook in de Veenkoloniën.

Akkerbouwer Jaap Dun uit Musselkanaal was vorige week opeens omringd door vissers, een bijenhoudster, veehouders en akkerbouwers. Die behoorden tot een internationaal samengestelde groep die zich zes weken lang oriënteert bij innovatieve ondernemers. Kennis opdoen maar desgevraagd ook aan Dun nieuwe ideeën meegeven. Nederland was een tussenstop in een reis die begon in Singapore, vervolgens naar Japan, Israël en Nederland voerde en die deze week eindigt in de Verenigde Staten. Behalve bij Dun is de groep op bezoek geweest bij Avebe en bij proefboerderij ’t Kompas in Valthermond.

Zo’n groepsreis is een van de mogelijkheden, die Nuffield Scholarship biedt, vertelt Djûke van der Maat uit Utrecht, voorzitter van Nuffield Nederland. Zes weken lang het eigen bedrijf verlaten is voor sommige ondernemers echter een stap te ver, weet ook Van der Maat. Om die reden mogen de kandidaten hun werkbezoeken opknippen, op voorwaarde dat ze in anderhalf jaar in totaal zes weken in het buitenland verblijven.

Het programma kan bestaan uit bezoeken van collega’s en fabrikanten, gesprekken met wetenschappers of politici. De nieuwe studieronde vindt zijn start volgend jaar maart in Brazilië met een ontmoeting van alle geselecteerde kandidaten, als aanzet om nieuwe netwerken op te bouwen.

Nuffield zoekt sinds 2011 in Nederland naar landbouwers die hun blikveld willen verbreden. Het gaat om drie tot vier ondernemers per jaar, aldus Van der Maat. De doelgroep zit in de leeftijd 25 tot 45 jaar, maar ook ouderen met een goed voorstel zijn welkom. Ondanks de voorwaarden dat deelnemers al enkele jaren een eigen bedrijf runnen en innovatief werken, is het aanbod van kandidaten volgens Van der Maat voldoende.

De selectie aan de poort is streng. Dit jaar stelt de Regiegroep Innovatie Veenkoloniën een extra beurs beschikbaar voor iemand uit de regio. Het is de bedoeling van de Regiegroep dat de opgedane kennis naderhand wordt gedeeld in de regio.

Nuffield Scholarship is ingesteld door en vernoemd naar Lord Nuffield, de naam die autobouwer William Morris (1877-1963) aannam toen hij in de Britse adelstand werd verheven. Bij zijn dood stelde hij een fonds in voor de gezondheidszorg en voor de landbouw. Sinds de instelling ervan hebben 1600 landbouwers er gebruik van gemaakt. Kandidaten voor de studiebeurs kunnen zich tot 1 september aanmelden via www.nuffield.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.