OM jaagt op de criminele miljoenen van Mehmet G. uit Veendam

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert een bedrag van ruim drie miljoen euro terug te krijgen van de veroordeelde Mehmet G. uit Veendam. Dat bleek donderdagochtend tijdens een zitting van de rechtbank in Zwolle.

Daar diende het vervolg van een acquisitiefraudezaak uit 2016, waarbij een crimineel netwerk uit Oost-Groningen werd opgerold. De leider van dat netwerk, Mehmet G., verdiende miljoenen euro’s die hij eerst via Bulgaarse en later ook Turkse rekeningen wegsluisde.

Mehmet G. woont inmiddels niet meer in Nederland, bleek tijdens de zitting. Zijn advocaat liet weten dat hij in het buitenland verblijft. Het OM vermoedt dat G. naar Turkije is vertrokken. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst ging bij zijn woning in Veendam langs en trof daar niemand aan. Ook zijn kinderen zijn niet meer gezien op hun basisschool, meldde de Officier van Justitie. Zijn nieuwe adres in Turkije is niet bekend.

Fraudenetwerk

G. werd in 2016 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. Jarenlang stond Mehmet G. aan het hoofd van een groot fraudenetwerk waarmee zeker drie miljoen euro is verdiend met het oplichten van ondernemers, over een periode van zo’n tien jaar.

Via belregisters werden bedrijven, scholen en verenigingen duidelijk gemaakt dat vermeldingen op de websites van de verdachten niet langer gratis zouden zijn. Om dit te voorkomen konden de bedrijven een toegestuurde brief ondertekenen. Hiermee zou de kous af zijn, en de overeenkomst worden beëindigd. Het tegenovergestelde gebeurde. In de kleine lettertjes van de contracten stond dat de bedrijven zich niet afmeldde voor de reclames, maar juist een nieuwe overeenkomst aangingen. Met hoge rekeningen als gevolg.

Hoge rekening

Het verdiende geld werd via bedrijven van katvangers naar een handlanger van Mehmet G. gestuurd, om de zaak buiten het zicht van de autoriteiten te houden. Die sluisde het geld dan contant door naar G., die het geld liet verdwijnen naar Bulgarije en Turkije.

Er ligt nog één hobbel op de weg. Doordat de transacties via allerlei verschillende bedrijven zijn gegaan, is het onzeker of of het geld wel van Mehmet G. afgepakt kan worden. De Officier van Justitie meent van wel. Volgens hem kan er een uitzondering worden gemaakt omdat G. niet alleen leider was van die bedrijven, maar ook de baas was van een criminele organisatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie