OM onderzoekt fraude Achmea

Verzekeraar Achmea heeft voor 50.000 euro vervolging wegens belastingfraude kunnen afkopen. Twee voormalige topmensen worden gedagvaard.

Verzekeraar Achmea heeft voor 50.000 euro vervolging wegens belastingfraude kunnen afkopen. Twee voormalige topmensen worden gedagvaard.

Het gaat om de oud-directievoorzitter van de divisie Zorg en Gezondheid en de directeur van de inmiddels opgeheven Achmea Health Centers (AHC). Vorig jaar juni maakte Zilveren Kruis Achmea bekend zijn 31 fitnesscentra in onder andere Groningen, Assen en Leeuwarden af te stoten. Die stap kostte alleen in Noord-Nederland (vijf sportscholen) al 167 mensen hun baan.

De formule van eigen fitnesscentra voor verzekeringscliënten heette niet langer lucratief te zijn. De Achmea Health Centers stonden in 2011 voor ruim 20,5 miljoen euro in het rood, op een omzet van 26 miljoen. In 2012 en 2013 volgden verliezen van respectievelijk 3,2 miljoen en 6 miljoen euro.

Het verzekeringsbedrijf verzweeg destijds dat voorjaar zelf naar de belastingdienst te zijn gestapt. De AHC-directeur bleek een ontoelaatbare belastingtruc te hebben toegepast. In 2007 ontving deze een blijf- en presteerpremie voor het uitrollen van het fitnessnetwerk.

Die premie zou als loon moeten gelden, waarover de werkgever loonheffingen moet betalen. De directeur ontdook die belasting door de uitbetaling als huur in te boeken. Dat kon doordat hij naast zijn functie als directeur ook nog verhuurder van diverse sportscholen was. Een Achmea-werknemer die de fraude mogelijk maakte, moet 5000 euro aan de staat betalen en krijgt een werkstraf van zestig uur.

Het Openbaar Ministerie verwijt de toenmalige directievoorzitter toestemming te hebben gegeven voor de omstreden betalingsregeling. Omdat hij niets aan de fraude verdiende, bood het OM hem een transactie aan. Die weigerde de voormalige CEO. De ex-directeur van AHC wordt door het Functioneel Parket als hoofdverdachte gezien. De FIOD heeft zijn onderzoek inmiddels afgerond. De Raad van Bestuur van Achmea, ,,betreurt deze kwestie ten zeerste.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.