OR en top Solidus strijden in rechtbank

Als het aan de vakbonden ligt, zullen morgen honderden medewerkers van Solidus Solutions het kort geding van de ondernemingsraad tegen de top van de kartonfabriek bijwonen.

De ondernemingsraad (OR) en de directie staan tegenover elkaar vanwege een conflict over de benoeming van een raad van commissarissen, waarin ook een werknemersvertegenwoordiger zou komen te zitten. Volgens de OR zijn daarover afspraken gemaakt toen de Nederlandse kartonfabrieken van Smurfit Kappa vorig jaar werden verkocht aan de Duitse investeerder Aurelius. De vijf fabrieken (Bad Nieuweschans, Coevorden, Hoogkerk en Pekela 2x) gaan sindsdien verder onder de naam Solidus Solutions.

Wederom stakingen

Naast dit conflict is er ook al langere tijd een hoog oplopende strijd over een nieuwe cao. Al bijna zeven weken zijn er stakingsestafettes binnen de fabrieken van Solidus. De fabrieken worden voortdurend een voor een voor een dag platgelegd.

Er is door de vakbonden ook voor woensdag een staking in alle fabrieken uitgeroepen. De werknemers kunnen daardoor het kort geding bijwonen. Ze zullen in bussen naar de Groningse rechtbank gaan. Er werken 400 mensen bij Solidus, van wie 250 bij de vakbond zijn aangesloten.

Kort geding

Waar het om draait in het kort geding is: zijn er wel of niet afspraken gemaakt over een raad van commissarissen met daarin een werknemersvertegenwoordiger. De OR is er heilig van overtuigd dat er toezeggingen zijn gedaan, de zittende directie trekt dat in twijfel. Tijdens de opstartfase van Solidus was er wel een andere directeur dan nu, want de vorige directeur zit ziek thuis.

De OR zal tal van verklaringen overleggen van mensen die bij de overnamegesprekken destijds aanwezig waren. De huidige top van Solidus Solutions zou beweren dat, als er al afspraken zijn gemaakt, die niet namens hen zijn gemaakt. Solidus heeft al wel verlenging van de spreektijd aangevraagd in het geding.

Voor de OR is een werknemersvertegenwoordiger in de raad van commissarissen van groot belang. Zo’n persoon zit aan tafel bij grote beslissingen en via hem of haar hebben de werknemers enige invloed.

Zorgen

De OR wil graag overtuigd worden van de goede intenties van Aurelius, de investeringsmaatschappij die in feite eigenaar is. De vrees dat de fabrieken ‘gestript’ (zo veel mogelijk kosten wegsnijden) worden en door de investeerder worden doorverkocht is bij hen in elk geval niet weggenomen.

Het is niet zo dat de OR sterke aanwijzingen heeft voor zo’n traject. Maar de partijen kennen elkaar nog niet heel lang en hebben ook al een hoog oplopend conflict over de cao. Er zijn dus zorgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.