Ondernemers Emmen bezorgd over hun plan om zonnepanelen op bedrijfsdaken te plaatsen: brief naar Wiebes

Het bedrijfsleven in Emmen en omgeving vreest voor de ‘vergroening’ van de energievoorziening in de regio.

Reden is dat de netbeheerders TenneT (landelijk) en Enexis (regionaal) in sommige gebieden niet in staat zijn duurzame energie van zonneparken af te voeren, doordat de netwerken te weinig capaciteit hebben. De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerrein Emmen (VPB) die de belangen van de bedrijven behartigt, schrijft aan minister Eric Wiebes vooral te vrezen voor het project ‘Zon op het dak’.

Zeer ernstige vertraging

Daarbij willen de ondernemers op grote schaal zonnepanelen op de daken van bedrijfsgebouwen plaatsen. Ze hopen ze een vermogen van 100 Megawattpiek zonnestroom realiseren. ,,Maar dit project dreigt al voor de start ten onder te gaan of op z’n minst zeer ernstige vertraging op te lopen door capaciteitsproblemen bij netwerkbedrijf TenneT in de regio Zuidoost-Drenthe”, aldus de vereniging.

Experimenten

Die vraagt de bewindsman om ‘op zo kort mogelijke termijn actie te ondernemen om de cacaciteitsproblemen op het netwerk op te heffen en daarmee een grote stap in de vergroening van de bedrijventerreinen mogelijk te maken’. De vereniging wijst de minister op de vele initiatieven in Emmen om te verduurzamen. Ze zegt open te staan voor experimenten waarbij de zonne-energie niet op het netwerk hoeft te worden gezet. Vanwege het capaciteitsgebrek is al gesuggereerd om de elektriciteit te gebruiken voor de productie van groene waterstof.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.