Onderzoek: kan groene elektriciteit worden opgeslagen in lege gasvelden?

Drie grote organisaties onderzoeken de mogelijkheid om duurzaam opgewekte energie grootschalig op te slaan in lege gasvelden.

De NAM, onderzoeksinstelling TNO en Liandon (onderdeel van netbeheerder Alliander) hebben daartoe opdracht gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Pieken en dalen

De mogelijkheid om energie op te slaan wordt belangrijk omdat steeds meer elektriciteit wordt verkregen door de inzet van windmolens en zonnepanelen. Door wisselende weersomstandigheden kennen die pieken en dalen in de productie.

Produceren ze meer stroom dan nodig is, dan moet die kunnen worden opgeslagen. Die ‘voorraad’ energie moet vervolgens aangesproken kunnen worden als de productie van groene elektriciteit achterblijft.

Voorraad

Het onderzoek moet uitwijzen of opslag door samengeperste stikstof in gasvelden te injecteren technisch en economisch haalbaar is. Als er veel elektriciteit beschikbaar is, moet die worden gebruikt om de stikstof in het veld te injecteren. Zodra daar behoefte aan is, kan de ‘voorraad’ energie worden aangesproken door de stikstof te laten ontsnappen via een turbine die daardoor weer elektriciteit opwekt. Het systeem moet bijdragen aan een stabiele en betrouwbare energievoorziening. Door de grote hoeveelheid gasvelden zou mogelijk ook ten behoeve van het buitenland energie kunnen worden opgeslagen. Zo zou de opslag exportwaarde krijgen.

Zoutcavernes

Een soortgelijke techniek wordt al toegepast, maar met zuurstof in plaats van met stikstof. Dat gebeurt onder meer bij zoutcavernes in Duitsland en de VS. Volgens een woordvoerder van Alliander is zuurstof bij het gebruik van gasvelden waarschijnlijk minder geschikt. Het tast mogelijk de installaties aan en kan een ongewenste chemische reactie opleveren met het nog aanwezige methaan.

Bij het onderzoek zijn nog geen specifieke gasvelden in beeld, aldus de zegsman. De gedachte gaat wel uit naar een grootschalige opslag waar ruimte is voor miljarden kubieke meters stikstof. Het uiteindelijke volume zal mede afhangen van het gekozen gasveld.

Variant

Ook Gasunie verkent al de mogelijkheden van een variant van de techniek, de Compressed Air Energy Storage (CAES) , die zou moeten worden toegepast bij een zoutcaverne van AkzoNobel bij Zuidwending. Het gastransportbedrijf werkt behalve met het chemieconcern samen met het Ierse Gaelectric aan het plan om die holte vol te pompen met zuurstof. De Gasunie liet vorig jaar weten dat het nog jaren kan duren voordat er daadwerkelijk een experiment begint. Allen het uitlogen van een caverne duurt al drie tot vijf jaar.

Heilige graal

Er worden talloze methodes voor de opslag van energie onderzocht en uitgeprobeerd. Een sluitende oplossing wordt wel de ‘heilige graal’ van de duurzame energie genoemd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.