Onderzoek: wat is de beste hybride warmtepomp?

Wat is de beste hybride warmtepomp? De Hanzehogeschool Groningen en onderzoeksorganisatie TNO gaan op zoek naar het antwoord op die vraag.

Op de energieproeftuin EnTranCe in Groningen gaan ze de prestaties meten van acht van dergelijke installaties van verschillende makelij. Ze doen dat in opdracht van een consortium dat zij vormen met onder meer de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis.

Merkkeuze

De test moet informatie opleveren die de consument helpt een een merkkeuze te maken. Er wordt gekeken naar onder meer het energieverbruik, de geluidsproductie, de adequaatheid van de temperatuurregeling, de prijs en de afschrijving.

Wat is de beste en meest duurzame hybride warmtepomp.

De belangstelling voor de hybride warmtepomp is enorm gegroeid, nu onder druk van de energietransitie en de afbouw van de gaswinning het verbruik van energie en gas moet worden teruggebracht. Vervanging van een hr-ketel door zo’n apparaat kan leiden tot een besparing van het gasverbruik tot wel 75 procent. Met de warmte die de hybride warmtepomp uit de buitenlucht haalt, kan de installatie het grootste deel van het jaar een woning verwarmen. Als het erg koud wordt, neemt een kleine cv-ketel de verwarming van het huis met (groen) gas over. Een hybride warmtepomp kost tussen de 4000 en 7000 euro.

Verrassend hoog

Bij een enquête die de Consumentenbond hield zei eenderde van de ondervraagden in de toekomst de aanschaf een hybride warmtepomp te overwegen. Verrassend hoog, noemt de organisatie dat percentage, aangezien het om een relatief nog onbekende techniek gaat die een hoge investering vergt.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek worden in het najaar gepubliceerd in de Consumentengids en het Eigen Huis Magazine.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.