Opnieuw celstraffen geëist tegen Groninger vastgoedmannen voor fraude SNS Property Finance

Vier ex-vastgoedbankiers uit Groningen hoorden woensdag opnieuw celstraffen tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie wil onder meer dat hoofdverdachte Pieter G. (60) uit Groningen drie jaar naar de gevangenis gaat voor zijn aandeel in de fraudezaak rond SNS Property Finance.

De andere drie Groninger ex-bankiers moeten wat betreft het OM voor een jaar de cel indraaien. Dat liet de advocaat-generaal namens het OM weten tijdens het hoger beroep in de fraudezaak van SNS Property Finance.

Cel- en taakstraffen voor Groningse bankiers
Lees verder

De Groningers

Het OM vindt wederom dat zowel ex-bankier Murphy L. (54), ex-registeraccountant Jeffry W. (43) en ex-fiscaal jurist Otto H. (47) een celstraf verdienen van twaalf maanden en alsnog achter de tralies moeten verdwijnen. Dat kregen de Groningers in 2016 ook al voor de voeten geworpen. Toen werden ze wel veroordeeld, maar tot werkstraffen. Murphy L. kreeg toen een werkstraf van 240 uur en Jeffry W. en Otto H. elk een van 160 uur.

SNS-verdachten: er was niks loos
Lees verder

Pieter G., oorspronkelijk uit Haren, kreeg net zoals twee jaar terug een strafeis van drie jaar voor de kiezen. Hij wordt samen met de 58-jarige Buck G. (eis: vier jaar cel) gezien als de spil in de fraudezaak.

Zij maakten onderdeel uit van een groep van negen ex-vastgoedbankiers van Property Finace (PF). Dat was de vastgoedtak van SNS REAL, de bank die enkele jaren terug werd genationaliseerd. Zeven verdachten komen uit Groningen en staan in de corruptiezaak Mount Nepal dan ook bekend als ‘De Groningers’. Allen werden in 2016 veroordeeld.

Is het fraude of niet?
Lees verder

Financieel carrousel

Buck G. en Pieter G. uit Haren kregen in 2016 respectievelijk 12 en 10 maanden cel opgelegd. Het OM had toen vier en drie jaar gevangenisstraf geëist. De straffen vielen daarmee fors lager uit. Tegen twee andere Groningers is geen hoger beroep ingesteld. Zij kregen toentertijd een werkstraf van 80 uur.

Het OM stelt dat ‘De Groningers’ deel uitmaakten van een corrupt financieel netwerk. De ex-vastgoedbankiers factureerden uurtarieven tussen de 225 en 325 euro per uur bij SNS. Een deel van dat geld droegen zij – onder het mom van advieswerk – in het geheim weer af als bemiddelingsvergoeding (zogeheten kickbacks) aan Pieter G..

Die sluisde op zijn beurt weer geld door naar Buck G. en Bé van der H. uit Hoogeveen. Feitelijk was het een beloning voor het bezorgen van de klus bij SNS. Zo droeg bijvoorbeeld Murphy L. 50 euro van zijn uurloon van 225 euro af aan Pieter G., die weer een deel betaalde aan Buck G. Murphy L., die zelf ook weer iemand aandroeg, vroeg aan die persoon ook weer geld en verrekende dat met G.

Dit alles leidde tot een geheim financieel carrousel. Van der H., die eerder een voorwaardelijke celstraf tegen zich hoorde eisen, moet later voor het Gerechtshof verschijnen. Hij kreeg eerder drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Aan de grond

Woensdag zeiden alle door de rechtbank veroordeelde ex-bankiers ernstig gebukt te gaan onder de zaak die al vijf jaar voortsleept. Ze gaven allemaal aan in meer of mindere mate aan de grond te zitten. ,,Maatschappelijk is mijn rol uitgespeeld'', zei Pieter G. bijvoorbeeld. ,,De prijs voor mij en mijn gezin is heel hoog'', vertelde Murphy L. Ook Jeffry W. zei dat hij en zijn gezin al vijf jaar worden gegijzeld door alles rond de zaak. ,,Mijn wereld staat al die jaren op zijn kop.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.