Oproep van Gronings bedrijf: Wie trotseert Trump en investeert in groene energie in Iran?

Gezocht: bedrijven en particulieren die de Amerikaanse president Trump durven te trotseren en willen investeren in zonne- en windenergieprojecten in Iran. Gegarandeerd rendement: acht procent.

Een oproep van die strekking komt van de Gutami Holding in Groningen, die wordt geleid door de Harener oud-wethouder Gerben Pek. Het bedrijf heeft via zijn dochteronderneming Global Renewables Investments voor anderhalf miljard euro aan duurzame energieprojecten voor de islamitische republiek op de plank liggen.

Vrees voor gedoe

Nu de Amerikaanse president Trump het ‘Iran-akkoord’ heeft opgezegd, zijn Europese banken volgens Pek te meer huiverig om de plannen te financieren. ,,Ze vrezen gedoe te krijgen in de VS”, zegt hij. ,,Dat was al zo, maar met het besluit van Trump is het alleen maar erger geworden.”

Volgens de ceo van Gutami zijn eerder al banken voor bemoeienissen in Iran gestraft, zonder iets onrechtmatigs te hebben gedaan. Pek: ,,Dan zegt de VS gewoon: het staat ons niet aan wat je daar doet. Zo’n bank kan dan kiezen: een boete betalen of zijn banklicentie inleveren. Banken branden hun vingers niet meer aan Iran. Die hebben meer aan een goede relatie met de VS.”

Stroom voor 1,75 miljoen gezinnen

Gutami is in Iran actief sinds in 2015 de economische sancties tegen het land werden verlicht, omdat het internationaal afspraken maakte over zijn nucleair programma. Sindsdien bereidde de Groninger onderneming er de bouw voor van negentien zonneparken en acht windparken met een gezamenlijk vermogen van 1,3 gigawatt. Daarmee kunnen 1,75 miljoen gezinnen van groene stroom worden voorzien.

Een eerste zonnepark is in aanleg, de uitvoering van het tweede project is aanstaande.

Niet alles tegelijk

Pek: ,,We kunnen niet alles tegelijk, daarom gaan de investeringen stapsgewijs in bedragen van 100 tot 200 miljoen euro.” Het is voor hem zaak dat de uitrol van de projecten doorgaat.

Het is volgens de Harener ondernemer zeer lucratief om te investeren in groene energie in Iran. De overheid daar is een betrouwbare partner die zijn subsidiebeloftes groene energieopwekking trouw nakomt, vertelt hij. ,,De zon schijnt er twee keer zo veel en het waait er twee keer zo hard als in Nederland. De business case is ideaal”, aldus Pek.

Riskant?

Of investeren in Iran riskant is nu de VS het akkoord heeft opgezegd? Pek: ,,Ben je een particulier met belangen in de VS, dan zou ik het niet doen. Heb je dat niet, dan is het een perfecte investering. Naast personen die huiverig zijn, kom ik in mijn netwerk ook mensen tegen die het oneerlijk vinden wat er gebeurt en mede daardoor interesse hebben. Wij maken onze ambities ook wereldkundig om duidelijk te maken dat we ons niet laten afschrikken. We vinden het tijd voor een tegengeluid.”

Voor zijn missie in Iran heeft Gutami van een gelouterd groene ondernemer versterking gekregen: Michiel Rexwinkel, oprichter en nog altijd voor een derde eigenaar van energiebedrijf Greenchoice. Pek: ,,Hij investeert in de projecten en onderneemt mee. Hij kijkt in zijn netwerk welke personen, bedrijven en misschien toch ook banken willen meedoen.”

Gutami Holding

Gutami Holding is opgericht in 2009 door Gerben Pek uit Haren, Stefan Pieters uit Groningen en Fedde Pronk uit Heerenveen. In die Friese plaats was het bedrijf gevestigd totdat Pronk vorig jaar zijn aandelen verkocht aan Pek en Pieters. De twee eigenaren besloten daarop tot verhuizing naar het Winschoterdiep in Groningen. Het bedrijf is behalve met de verkoop van zonnepanelen in Nederland en België actief met de ontwikkeling van zonne- en windparken in een groot aantal landen, waaronder Kazachstan, Nigeria, Ghana, Argentinië, Brazilië, Italië en Benin.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.