Particulieren mogen zonder pasje shoppen bij Makro, Hanos en Sligro. 'Het is iets drukker, maar geen gekkenhuis'

Makro in Groningen mag ook particulieren laten winkelen in de groothandel. Foto: Archief Corné Sparidaens

De Groninger horecagroothandels begroeten particulieren in hun zaken. Maar van topdrukte, zoals in de reguliere supermarkten is geen sprake.

Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende groothandels als Hanos, Makro en Sligro.

Het coronavirus raakt de horeca hard. Doordat de restaurants en cafés dicht zijn, krijgen de groothandels uiteraard ook een forse tik.

Zonder pasje

Kun je zomaar winkelen in groothandel? Normaal gesproken niet. Om te shoppen in een Makro, Sligro of Hanos moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Sinds half oktober kan de particulier tijdelijk wel zonder pasje terecht in de groothandel.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vroeg het kabinet de regels op te schorten. Net als tijdens de lockdown in het voorjaar werd het drukker en drukker in de supermarkten. Door particulieren de kans te bieden in de groothandel hun inkopen te doen, zou die drukte beter gespreid kunnen worden.

Met hun grote hallen en ruime parkeerplaatsen voor de deur kunnen de groothandels zeker een rol spelen in het ‘veilig’ winkelen tijdens coronatijd. De openstelling van de groothandels is tijdelijk. Zodra de horeca weer opent, sluiten de zaken weer voor particulieren.

Verkoop alcohol en tabak

Helemaal hetzelfde als winkelen in de supermarkt is het shoppen in de groothandel niet. Zo worden artikelen er in grootverpakking verkocht. Het is in de meeste gevallen niet de bedoeling dat de klant een artikel uit zo’n grootverpakking haalt.

Ook voor de verkoop van alcohol en tabakswaren aan particulieren hebben de groothandels regels gesteld. De meeste groothandels hebben op hun site een veel gestelde vragen formulier. Wie boodschappen wil doen in de groothandel doet er goed aan die te bestuderen.

Iets drukker, maar goed te doen

Volgens een woordvoerder van Sligro brengen de meeste particulieren op zaterdag een bezoek aan de groothandel. Door de week is het niet echt veel drukker met particuliere shoppers.

Een zegsman van Hanos denkt dat veel mensen uit nieuwsgierigheid een bezoek brengen aan de groothandel. ,,Het is iets drukker, maar het is goed te doen.’’

Horeca weer open

De verwachting is dat tegen de kerstdagen meer mensen boodschappen komen doen mits de horeca dan nog steeds op slot zit.

Tegelijkertijd hopen de groothandels dat die kerstdrukte wordt veroorzaakt door horeca-eigenaren die hun boodschappen komen doen. Die wens van geopende horeca leeft breed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu