Pensioen hoezo? Zzp'ers over hun pensioen

Niels Janssen legt maandelijks een flink bedrag opzij voor zijn pensioen. Foto Duncan Wijting

Ze zijn niet meer weg te denken uit onze economie: de zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel. Maandelijks belichten we de wereld van de zzp’ers. In deze aflevering: zzp’ers en hun pensioen, of beter: hun pensioentekort.

Pensioen, hoezo? Voor geluidstechnicus Niels Janssen was het in eerste jaren van zijn eenmansbedrijf Audiotech geen onderwerp waar hij dagelijks mee bezig was. Alle aandacht en energie stak hij in het opzetten van zijn onderneming.

Dat duurde een jaar of tien. Tot zijn vriendin het onderwerp eens ter sprake bracht. Want stel nou eens dat ze uit elkaar zouden gaan? Niels zou het dan moeten stellen zonder het pensioen van zijn vriendin, die een prima vaste baan heeft. ,,En dan heb ik alleen een AOW’tje na mijn 67ste want het bedrijf verkopen zit er niet in. Ik ben zelf mijn bedrijf.”

Niels was toen rond de veertig en zijn bedrijfje draaide prima. Hij stond als een tevreden man achter de mengtafel in allerlei theaters en bij evenementen. Al schommelde het aantal opdrachten wat, ook door de crisis, Niels boekte jaarlijks een omzet van dertig tot veertig mille. Samen met het inkomen van zijn partner hadden ze financieel weinig reden tot klagen. Ruimte om wat opzij te leggen was er ook.

Het beeld van een koude, karige en hongerige oude dag was voldoende reden een financieel adviseur op te zoeken. Zelf regelen was voor Niels geen optie. Te ingewikkeld. ,,We hebben gekeken naar mijn omzet, de kosten, wat ik mezelf aan inkomen toeschrijf en naar wat ik later nodig denk te hebben. Als we ervan uitgaan dat de AOW nog bestaat, dan weet je wat je moet aanvullen.”

Het resultaat: rond zijn pensioenleeftijd zou hij 200.000 euro vergaard moeten hebben. Daarvan kan hij zichzelf 1000 euro in de maand uitkeren, bovenop de AOW. Om het streefbedrag te halen, legt Niels Jansen sinds vijf jaar maandelijks 250 euro opzij. ,,Dat is een procent of 10 van een bruto omzet van zo’n 2500 euro per maand. Dat is te doen. Eigenlijk verbaast het me dat het zo veel gaat opleveren.”

De inleg wordt verdeeld over een spaar- en een beleggingsrekening, waar Niels zelf het beheer over heeft. Er is een jaarlijkse doelstelling voor het rendement. Gaat het wat minder, dan stort hij bij. Dat is tot nog toe niet nodig geweest.

Nu zegt hij: ,,Ik had er beter tien jaar eerder mee kunnen beginnen. Maar dat het geregeld is, geeft me een goed gevoel. En stel dat ik de loterij win, dan heb ik het geld altijd nog als extra.”

Paspoort

Naam bedrijf: Audiotech
Wie: Niels Janssen
Leeftijd: 43
Waar: Groningen
Zzp’er sinds: 2001
Activiteit: Geluidstechnicus
Omzet : 30.000 a 40.000 euro
Winst: Positief

menu