Personeel Centraalstaal:ook 15 procent inleveren

GRONINGEN Het personeel van Centraalstaal beslist binnenkort of het akkoord gaat met het sociaal plan. Behalve dat er 30 mensen uit moeten, moet er ook nog eens 15 procent salaris worden ingeleverd.

De Groningse dochter van CIG (Central Industry Group) beleeft de tweede reorganisatie binnen een jaar. Daarna zal de staalbewerker nog 50 medewerkers tellen. Dat waren er vorig jaar nog 120.

De hoofdoorzaak is dat het slecht gaat in de scheepsbouw. De resterende medewerkers gaan van ploegen- naar dagdienst, waardoor ze getrapt 15 procent salaris inleveren. Moeder CIG vraagt van de kantoormensen een vrijwillige loonsverlaging van 15 procent.

Vakbondsbestuurder Johan Weijenberg van FNV: ,,We raden de mensen af om 15 procent in te leveren. De schuld bij CIG is zo groot dat het maar een druppeltje is. De schuld is bij wijze van spreken een tientje en de mensen leveren dan een bijdrage van een of twee cent. Zinloos. Bovendien is het de vraag of ze het er ooit bij krijgen.’’

De vakbond is wel overtuigd dat een reorganisatie nodig is voor Centraalstaal te overleven. Weijenberg: ,,Het gaat heel slecht en zo lang de reders geen nieuwe schepen bestellen, blijft het slecht.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.