Philips-mensen Emmen toch op straat

Een halfjaar na de opluchting over een doorstart van Philips Lighting in Emmen komen de 140 werknemers alsnog op straat te staan. Hen is de afgelopen week ontslag aangezegd.

Niets aan de hand, zegt Chezz Partners dat grootse plannen heeft met de Emmer locatie van Philips ,,Of ons project nu mislukt zou zijn of een succes was geworden, in beide gevallen zou nu het ontslag worden aangezegd’’, zegt Peter Adema van Chezz Partners uit Breda. De Philips-locatie sluit eind dit jaar en daarom moet een half jaar van tevoren het onstlag worden meegedeeld.

Geen beloftes

Chezz is nog niet ver genoeg om de mensen over te nemen. Adema: ,,We zijn met kansrijke projecten bezig, maar het kost tijd. We kunnen wel een nieuwe fabriek inrichten en van alles neerzetten. Tegelijk moeten we wel onze klanten mee zien te krijgen. Die moeten ook overtuigd zijn.’’

Al in december maakte Chezz duidelijk dat er geen beloftes zouden worden gedaan die achteraf niet in te lossen zijn. Toen werd gemeld dat het ,,een vliegende start met veel losse eindjes was’’.

Er zou in Emmen een productiefabriek met een nieuwe afdeling ontwikkeling en verkoop komen. Chezz zou inzetten op slimme armaturen, zoals straatlantaarns die communiceren met de omgeving.

Die armaturen plus tal van andere producten zouden in een zogenoemde smart factory, een slimme fabriek, worden gemaakt. Of, zoals iemand van de NOM (Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij) een half jaar geleden zei: over een aantal jaren zijn de kosten geen overweging meer om bijvoorbeeld de iPad in China te laten maken in plaats van in Emmen.

Vertrouwen

,,Chezz is nog druk met de ontwikkeling van de nieuwe business’’, zegt vakbondsbestuurder Johan Weijenberg van FNV Bondgenoten, ,,en is nog niet zo ver dat er geproduceerd kan worden.’’ Weijenberg vindt het spijtig dat het zo loopt, maar zegt wel: ,,Ik moet daaraan toevoegen dat ik vertrouwen heb in Chezz. De intenties zijn goed en het verleden heeft aangetoond dat het een goede club is.’’

Adema meldt namens Chezz dat zo nu en dan al mensen worden ingezet die bij Philips overbodig zijn. En in principe is het heel goed mogelijk dat Philips-werknemers per 1 januari 2017 bij Chezz aan de slag kunnen. Maar daarover is nu nog geen zekerheid. Adema laat weten dat al wel begonnen is met de voorbereidingen voor de inrichting van de smart factory: ,,We zouden best willen dat we verder waren, maar we hebben steeds gezegd dat dit wel een tussenjaar is.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.