Politieke vragen over steun Tynaarlo aan vliegveld Eelde

De gemeenteraadfracties van VVD en GroenLinks in Tynaarlo zijn verbaasd dat het college van burgemeester en wethouders nu al heeft aangegeven Groningen Airport Eelde (GAE) financieel te willen steunen.

De fracties hebben daarom vragen gesteld. Ze vinden het vreemd dat het college van Tynaarlo vorige week al een principebesluit nam om vliegveld Eelde op de been te houden, zoals Dagblad van het Noorden en RTV Noord schreven.

Binnen drie jaar bankroet

VVD en GroenLinks wijzen er op dat momenteel juist onderzoeken lopen in hoeverre het vliegveld nog levensvatbaar is. Gezinus Pieters van VVD Tynaarlo stelt dat strategische verkenningen juist nu plaatsvinden. ,,Ik kan mij moeilijk voorstellen dat het college de uitkomsten van deze verkenningen niet bij de besluitvorming betrekt’’, schrijft hij.

GAE draait met verlies en als dat doorzet, is het vliegveld over drie jaar bankroet. Eind van het jaar hakken Tynaarlo en de andere aandeelhouders (provincies Drenthe en Groningen en gemeenten Assen en Groningen) een knoop door over de toekomst van het vliegveld. Vorige week werd gesteld door gedeputeerde Patrick Brouns (provincie Groningen) dat met alle scenario’s - ook sluiting - rekening wordt gehouden.

Vrachtverkeer

Oud-burgemeester Piet Adema van Tynaarlo schreef zaterdag op persoonlijke titel in een opiniestuk in Dagblad van het Noorden dat er mooie kansen liggen als het roer wordt omgegooid. Eelde zou de focus meer moeten leggen op goederenvervoer, betoogt Adema. Volgens hem zal Eelde als pakkethub een economische ontwikkeling rondom de luchthaven op gang brengen. ,,Distributiecentra waar de pakketten worden verwerkt en overslagstations zullen zorgen voor meer (in-)directe werkgelegenheid’’, schrijft hij onder meer.

Lambert Zwiers van werkgeversorganisatie VNO/MKB Noord noemt het idee meer dan waardevol. ,,Ik weet niet of we zo maar van passagiers moeten afstappen. Vliegveld Eelde is namelijk publieke infrastructuur die zeer belangrijk is voor Noord-Nederland. Maar het idee van Adema is zeer de moeite waard om verder te onderzoeken. Misschien kan het naast passagiersvervoer.’’

Lees hier het volledige opiniestuk van Piet Adema

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.