Medtechbedrijf Polyganics in Groningen verdrievoudigt zijn productiemogelijkheden door te verhuizen naar een nieuw pand. Het bedrijf neemt zijn intrek in een nieuw gebouw op Zernike.

Polyganics, nu nog gevestigd langs de A7 in Groningen, ziet de vraag naar producten jaarlijks met zo’n 10 procent toenemen. Het bedrijf levert wereldwijd, maar vooral in Europa, Azië, VS en Latijns Amerika.

Verdrievoudiging

Op de huidige locatie loopt Polyganics tegen de grenzen van de capaciteit aan. Volgens CEO Rudy Mareel beschikt het bedrijf op de nieuwe plek over twee keer zoveel laboratoriumruimte. ,,En we verdrievoudigen onze productie- en verpakkingsruimte op Zernike.’’

Polyganics startte als spin-off van de Rijksuniversiteit. Het bedrijf werd groot dankzij het Nasopore portfolio. Neusschuimpjes die na operaties in de keel, neus en oor in de sinussen achtergelaten kunnen worden. Ze voorkomen wondverkleving.

Dat gebeurde vroeger met watten. Die watten weer verwijderen, was een pijnlijke gebeurtenis. Nasopore kan blijven zitten, het lost op in het lichaam.

Het Amerikaanse Stryker nam Nasopore in 2014 over van Polyganics. De productie ervan is in Groningen gebleven.

Groeiende vraag

Het bedrijf ziet een verhuizing naar een grotere faciliteit als noodzakelijk om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar zijn producten. Producten die bijvoorbeeld worden gebruikt bij herstel van zenuwschade en na neurochirurgische ingrepen.

Vorig jaar bracht het Groninger bedrijf bijvoorbeeld de Liqoseal op de markt. Een hersenpleister die lekkage van hersenvocht vermindert.

Nieuwe producten

Polyganics verwacht volgend jaar goedkeuring om Actiseal op de markt te brengen. Een pleister die lekkages na operaties aan de lever- en pancreas reduceert. Door de uitbreiding verwacht het bedrijf aan de verwachte vraag naar dit product te kunnen voldoen.

Naast uitbreiding van de productiecapaciteit voorziet Mareel ook een groei in het aantal medewerkers. Het bedrijf heeft nu 65 mensen in dienst. ,,Op de nieuwe plek kunnen we ruimte bieden aan 140 medewerkers.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Groningen
Medisch / Zorg
Medische gezondheid