Powerfield stopt omstreden grondtransacties

Zonneparkontwikkelaar Powerfield stopt met het snel doorverkopen van grond voor zonneparken om de waarde ervan op te krikken. Dat meldt NRC Handelsblad, die de zogenoemde ABC-transacties vorige maand onthulde.

Volgens NRC maakte financieel directeur Jean-Louis Bertholet van Powerfield het stopzetten van de transacties bekend op een vergadering voor obligatiehouders. Journalisten werden niet toegelaten tot de vergadering en de krant baseert zich op mensen die er aanwezig waren.

Noord-Nederland

Powerfield is een van de grootste ontwikkelaars van zonneparken in Nederland. Het kreeg tot nog toe 260 miljoen euro aan rijkssubsidies voor duurzame energie toegewezen. Powerfield bereidt zonneparken voor door grond te kopen en vergunningen en subsidies te regelen. Vervolgens verkoopt het die projecten door. In Noord-Nederland heeft Powerfield onder meer plannen in Harpel (Vlagtwedde), Sappemeer, Emmen, Coevorden en Nieuwe Pekela. Alleen een zonnepark in Veendam is opgeleverd.

Powerfield voerde sinds februari 2017 geen ABC-transacties meer uit, maar dat was volgens het zonnebedrijf geen principiële keuze.

Het geld voor de aankoop van grond voor negen zonneparken haalde Powerfield op bij particuliere beleggers, voor in totaal 17 miljoen euro. Bijna 650 particulieren investeerden erin.

Bij vier projecten (in Markelo, Emmen, Coevorden en Nieuwe Pekela) werd de grond snel of vrijwel direct doorverkocht tussen vennootschappen van Powerfield-directeur Symen Jellema, met prijsverschillen tot 1 miljoen euro. Jellema kocht de grond dus van zichzelf en betaalde met het geld van beleggers. Van die opzet waren beleggers niet op de hoogte. Een notaris en een oud- notaris die NRC raadpleegde, vonden dat er sprake was van misleiding.

Extern onderzoek

Powerfield liet in de afgelopen weken een extern onderzoek uitvoeren naar de ABC-transacties, door notaris Arnaud Wilod Versprille van kantoor Olenz in Veenendaal. Dat onderzoek is niet openbaar gemaakt.

Powerfield meldde tijdens de vergadering dat de beleggingen niet onder water staan. Samen zouden ze ruim 19 miljoen euro waard zijn. Volgens de nieuwe voorzitter Sieko Wynia zijn intussen zes projecten getaxeerd. De grond voor één project, het geplande zonnepark in Eemshaven, wordt te koop aangeboden. NRC had gemeld dat een zonnepark daar volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan. De obligatieleningen van Markelo zijn afgelost.

Vlagtwedde

Powerfield maakte ook bekend dat het een samenwerking is aangegaan met de Britse zonneparkenbouwer Solarcentury om samen het grootste zonnepark van Nederland in Vlagtwedde (1 vierkante kilometer) te ontwikkelen.

„Wij doen het ontwerp, de bouw, onderhoud, beheer en organiseren de financiering”, aldus directeur Evert Vlaswinkel van Solarcentury Benelux. Powerfield haalde voor het park vergunningen en subsidie binnen. Het project stond dit voorjaar in de verkoop, maar er werd geen koper gevonden, aldus NRC.

Gevolgen

Volgens de gemeente Emmen heeft de beslissing over het stopzetten van de transacties geen gevolgen voor de komst van een zonnepark. ,,Wij hebben vergunning afgegeven voor een zonnepark op dat terrein. Met de onderlinge transacties heeft de gemeente niets te maken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.