Meer 5G in Groningen: proeftuin voor supersnel internet breidt uit naar de hele provincie

Programmamanager 5Groningen, Peter Rake (rechts) en Egbert Swierts (OmniDrones Academy) Foto: Corné Sparidaens

Groningen is nog zeker twee jaar proeftuin voor experimenten met de vijfde generatie mobiel internet, de veel sneller opvolger van 4G. De aandacht wordt verlegd van het aardbevingsgebied naar de hele provincie Groningen.

De proeftuin rond 5G in Groningen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een plek waar verschillende toepassingen met de nieuwe generatie mobiel internet worden uitgeprobeerd. Er zijn zeker 30 pilotprojecten.

Precisielandbouw

Het gaat dan bijvoorbeeld om technologie voor precisielandbouw, sensoren die realtime waterkwaliteit meten of mogelijkheden waarbij artsen in het ziekenhuis mee kunnen kijken met verpleegkundigen die in de ambulance op weg zijn naar het ziekenhuis.

De proeftuin is in 2016 in het leven geroepen. Naast een 5G lab op Zernike is er een testlocatie in Hoogezand.

Met de proeftuin wordt nadrukkelijk gekeken naar vraagstukken die zich voordoen op het platteland. Daarnaast is er een groeiend aantal studenten dat zich bezighoudt met opdracht en onderzoek op het gebied van 5G.

Hele provincie

5Groningen wil de komende twee jaar verder werken aan het verbeteren en verbreden van de proeftuin. De proeftuin richtte zich tot nu toe op experimenten en samenwerking met bedrijven in het aardbevingsgebied. Dat wordt verruimd naar de hele provincie.

Voor het verlengen van de proeftuin hebben is geld afkomstig uit het Nationaal Programma Groningen, ook Economic Board Groningen maakt geld vrij. De komende jaren wordt ook de samenwerking met het European Space Agency voortgezet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie