Provincies zijn bijna acht miljoen kwijt aan wachtgeld, maar Drenthe betaalt het minst

De afgelopen vijf jaar betaalde de provincie Drenthe de kleinste som wachtgeld in Nederland. De Drentse provincie 'schonk' oud-gedeputeerden iets meer dan 200.000 euro. De provincie Groningen keerde bijna acht ton uit. Alle provincies samen betaalden de afgelopen bijna acht miljoen euro aan wachtgeld.

Dit blijkt uit cijfers van EenVandaag. Zij vroegen de gegevens op bij alle provincies in Nederland. Uit hun onderzoek blijkt dat 76 voormalig provinciebestuurders wachtgeld hebben gekregen, met een gemiddelde van 100.000 euro per persoon over de afgelopen vijf jaar.

Drenthe keerde een bedrag van 215.024 euro uit aan wachtgeld voor vier oud-gedeputeerden. In Groningen kregen elf ex-bestuurders gemiddeld 72.465 euro. In Drenthe lag dit bedrag lager: 53.756 euro.

Uitkering voor bestuurders

Wachtgeld is een uitkering die oud-bestuurders krijgen als ze uit hun functie vertrekken. Dit geld wordt uitgekeerd in afwachting van een nieuwe baan of het pensioen.

In de provincie Flevoland was deze kostenpost het hoogst. De afgelopen vijf jaar besteden zij maar liefst een kleine 1,5 miljoen euro aan wachtgeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.