Qbuzz bestelt 164 elektrische bussen voor vervoer in Drenthe en Groningen

Busvervoerder Qbuzz heeft een mega-order geplaatst voor de aanschaf van 164 elektrische bussen. Die moeten vanaf december gaan rijden in Drenthe en Groningen.

De order is maandag geplaatst bij de Brabantse bussenfabrikanten Ebusco en VDL en het Franse Heuliez. Het OV-bureau en Qbuzz hebben maandag een aantal demobussen van de verschillende leveranciers gepresenteerd.

Aan de vormgeving en indeling wordt nog gewerkt, maar de verwachting is dat de eerste bussen kort na de zomer geleverd worden. ,,Dan is het zaak dat de chauffeurs de nieuwe techniek gaan leren'', laat het OV-bureau weten. Ook worden oefenritten gereden.

Alleen 's nachts opladen

Duidelijk is nu dat in Emmen, Assen en Groningen 45 bussen gaan rijden die volledig elektrisch zijn. Ook de Q-link bussen op de lijnen 1, 2, 3, 4 en 5 worden elektrisch. In het streekvervoer komen zestig elektrische bussen met een zodanig groot batterij-pakket dat ze alleen 's nachts op de stalling hoeven opladen.

Reizigers gaan er volgens het OV-bureau behoorlijk op vooruit. De nieuwe bussen maken minder geluid en beschikken over betere stoelen, wifi, airco en USB-laders.

Grootste in Europa

De vloot elektrische bussen van Qbuzz zal waarschijnlijk de grootste in Europa zijn. Nu zijn dat Amsterdam en Schiphol met ongeveer 100 elektrische bussen. Het gaat om een investering van een kleine 10 miljoen euro.

De nieuwe bussen van QBuzz tanken elektriciteit

Busvervoer in Drenthe en Groningen blijft tot 2030 in handen van Qbuzz
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.