De RWE centrale in Eemshaven.

Rabobank verwacht de grootste krimp in Groningen; Noord-Drenthe is gunstige uitzondering

De RWE centrale in Eemshaven. Foto: Kees van de Veen

Nergens in Nederland krimpt de economie zo hard als in de provincie Groningen. Analisten van de Rabobank verwachten rond Stad een economische neergang die boven de 7 procent uitkomt.

Eerdere onderzoeken van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen en E&E Advies lieten juist zien dat noordelijke economie beter bestand is tegen de coronacrisis dan die in de rest van het land.

Rogier Aalders van de Rabobank herkent dat beeld, maar het gaat volgens hem niet op voor met name het gebied ten noorden en westen van de stad Groningen.

Dalende vraag naar energie

Aalders schrijft dat toe aan het wegvallen van de energievoorziening. ,,Er is minder economische activiteit. Dat betekent dat er veel minder energie wordt gevraagd. Dat laat zich voelen in dit gebied.” Waar de Rabobank dit jaar landelijk een krimp verwacht van 5,7 procent zal die, zo is de verwachting, in Groningen boven de 7 procent uitkomen. De grootste krimp in Nederland, zegt Aalders.

Het betekent volgens Aalders niet meteen dat het werkloosheidscijfer in het gebied omhoog schiet. ,,Er gaan banen verloren, maar anders dan in een sector als de zorg, zijn er niet zo heel veel mensen nodig om een energiecentrale te bedienen.”

Regionale krimpverschillen

In hun regionale prognoses van de krimp door de coronacrisis zijn de Rabo-analisten helder: overal in Nederland krimpt de economie. Wel kunnen er behoorlijke regionale verschillen optreden.

In de prognoses keek de Rabobank naar twee zaken: de economische structuur in een gebied. ,,En ten tweede: heel simpel naar wat er de afgelopen tijd bij onze klanten op de rekening binnenkwam.”

Randstad minste last

De analyse daarvan brengt de onderzoekers tot de conclusie dat grootstedelijke regio’s in de Randstad de coronaklap beter op kunnen vangen dan andere delen van het land. ‘Steden in het westen hebben een sterk ondernemingsklimaat en zullen daarvan profiteren’.

Noord-Drenthe gaat goed

Toch zijn er ook buiten de Randstad gebieden waar de economische activiteit behoorlijk overeind is gebleven. Noord-Drenthe is volgens Rabobank zo’n gebied.

Aalders: ,,We verwachten veel klappen in de industrie. Dat heb je niet veel in Noord-Drenthe. Er is wel veel landbouw en in die sector verwachten wij minder krimp.” Deze conclusie komt overeen met een eerdere analyse van het UWV van de arbeidsmarktregio Groningen (inclusief Noord-Drenthe).

Delfzijl en Emmen

Dat er klappen vallen in de industrie heeft wel gevolgen voor de Eemshaven en Delfzijl. Toch verwacht Aalders dat de krimp in Delfzijl beperkt wordt. ,,Wij verwachten dat het daar meevalt omdat de vervoerssector daar groot is en de krimp in die sector zal lager uitvallen.”

De krimp in het zuiden van Drenthe loopt volgens Rabobank in de pas met het landelijk gemiddelde. ,,Emmen heeft weliswaar veel industrie, maar weinig ICT en veel zorg. In de zorg zien wij weinig krimp, dat houdt het overeind.”

Ook in Hoogeveen zal de zorgsector ertoe bijdragen dat de krimp niet boven het landelijk gemiddelde uitkomt, verwacht Aalders.

menu