Suikerbieten bij de fabriek in Vierverlaten tijdens de start van de campagne in 2017.

Recordjaar voor bietenfabriek Cosun in Hoogkerk, maar de bieten leveren weinig suiker op

Suikerbieten bij de fabriek in Vierverlaten tijdens de start van de campagne in 2017. Foto: Kees van de Veen

Cosun Beet Company in Hoogkerk heeft een recordjaar achter de rug. Er was een minpunt, de suikerbieten bevatten weinig suiker.

Ruim 29.000 ton bieten verwerkte Cosun Beet Company deze campagne in de fabriek in Hoogkerk. ,,Een record’’, zegt plantmanager Coen de Haas.

Dit is heel bijzonder

Tot dit jaar is het de fabriek in Vierverlaten niet gelukt meer dan 28.000 ton bieten per dag te verwerken. Het is volgens De Haas heel bijzonder dat er nu meer dan 29.000 ton is verwerkt.

Er is, zo zegt De Haas, ook een duidelijke reden voor. ,,Zonder al te veel in detail te treden hebben we machines aangepast waardoor we minder vervuiling hadden. Daarnaast is een derde diksaptank in gebruik genomen. Dat heeft een enorme bottleneck in de kristallisatie weggenomen.’’

Van de ongeveer 9000 Nederlandse telers van suikerbieten brengt ruwweg de helft de bieten naar Hoogkerk. De campagne die in september startte is afgelopen weekeinde afgesloten. De vrachtwagens rijden vanuit Noord-Holland , Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, de Noordoostpolder en een deel van Gelderland naar de fabriek in Vierverlaten.

Laagste suikergehalte in tien jaar

Het record in de bietenverwerking leidt niet tot een recordproductie aan suiker. De bieten hadden dit jaar een laag suikergehalte. In december werd een suikerpercentage genoemd van 16,11 procent. Het laagste in de afgelopen tien jaar.

Die tegenvaller wordt vooral geweten aan de moeizame start van het groeiseizoen. Het voorjaar was droog en de zomer erna ook.

Efficiënt gedraaid

Het neemt volgens De Haas niet weg dat de fabriek in Vierverlaten uiterst efficiënt heeft gedraaid deze campagne. ,,En daar zijn we trots op.’’

De suikerfabriek wil de komende maanden aan de slag met investeringen in het productieproces. ,,Daarnaast willen we aantal proeven doen met als doel ons energieverbruik en dus ook uitstoot van CO2 verder terug te dringen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu