Regelrechte hit op bouwbeurs: cv-ketel op waterstof (en Hoogeveen aast erop)

De warmtepomp als alternatief voor de cv-ketel op gas kenden we al. Nu is er nog een optie in de aanbieding: de waterstofketel. Goedkoop én duurzaam. Hoogeveen heeft interesse.

Een regelrechte hit op de bouwbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs is het, de cv-ketel die werkt op waterstof. Geen wonder, want dit apparaat - ontworpen door kachelproducent Remeha uit Apeldoorn - kan een huis straks veilig verwarmen, zonder de extra isolatiekosten waar een warmtepomp om vraagt.

Bovendien kan de ketel worden aangesloten op het bestaande netwerk waarmee we nu nog aardgas naar onze huizen brengen.

Cv-ketels op waterstof in Hoogeveen: hoe zit het precies?
Lees verder

Binnenkort hebben we allemaal zo’n waterstofketel?

Hebben we binnenkort allemaal zo’n waterstofketel in huis?

Nee, dat is te optimistisch gedacht, zegt Marco Bijkerk, de manager innovative technologies van Remeha. „Wij zijn afhankelijk van de welwillendheid van de andere partijen. We kunnen dit als fabrikant niet alleen.”

Maar: een eerste grote proef is aanstaande. In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg gaat Remeha vanaf maart in samenwerking met onder andere netbeheerder Stedin, de gemeente Rotterdam en woningstichting Ressort Wonen een proef houden in een appartementencomplex waar de ketel op zuiver waterstof gaat draaien. „Dat is een eerste stap om van een prototype tot een productiemodel te komen.”

En ook Hoogeveen aast op waterstofketels

Ook Hoogeveen toont interesse in waterstof. In de toekomstige nieuwbouwwijk Nijstad-Oost worden volgend jaar tachtig woningen gebouwd die verwarmd zullen worden via cv-ketels die werken op groene waterstof. Het duurzame systeem wordt daarna uitgebreid naar de aanpalende woonwijk Erflanden.

Hoogeveense woningen verwarmd met waterstof cv-ketel: primeur in Nederland
Lees verder

De Drentse plaats kreeg voor het project vier ton van het Rijk. Hoogeveen hoopt dat het initiatief een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie in Nederland.

Waterstofketel is het alternatief voor de warmtepomp in oudere woningen

„De ontwikkelingen gaan snel en wij willen daarin voorop gaan”, verklaart Bijkerk de innovatiedrang van het bedrijf. „Er is heel veel discussie over de energietransitie. Moeten we van het gas? Aan de warmtepomp? Maar we vergeten hierbij het onderliggende vraagstuk: hoe komen we tot een CO2-reductie?”

Waterstof is hierop een antwoord, denkt hij. Niet ‘het’ antwoord, zegt Bijkerk. „We hebben alle opties nodig, ook de warmtepompen. Die kunnen prima functioneren in nieuwbouwhuizen. Maar voor oudere woningen kan de waterstofketel een prima oplossing zijn.”

Voordeel: makkelijk op te slaan

Het grote voordeel van waterstof is volgens Bijkerk dat je het makkelijk kunt transporteren en opslaan, zonder dat energie verloren gaat zoals bij leeglopende accu’s en batterijen. „Dat is relevant, omdat we straks veel afhankelijker zijn van zonne- en windenergie. Wanneer de vraag naar zonne-energie hoog is, in de winter, heb je weinig zon. Dus moet je in de zomer, als er veel zon is, je energie opslaan.”

Het omzetten van elektriciteit in waterstof - via elektrolyse - leent zich hiervoor, zegt hij. „Deze duurzaam gewonnen energie zonder CO2-uitstoot kun je opslaan en bewaren voor wanneer het nodig is.” Wil je deze energie gebruiken, dan vereist dat wel een distributienetwerk en producten die erop kunnen draaien. Met de waterstofketel komt Remeha aan die vraag tegemoet.

In jaren zestig snelle overstap naar aardgas

Een andere vereiste is dat de waterstof z’n weg vindt naar de klant. Dat kan prima via het bestaande aardgasnetwerk, met wat kleine aanpassingen. Energiebedrijven en de overheid moeten hiervoor wel in beweging komen.

„Dat hoeft geen probleem te zijn. Kijk maar naar de jaren 60, waarin Nederland in een paar jaar tijd overging van stadsgas naar aardgas”, zegt Bijkerk. „Stap voor stap kunnen delen van Nederland overstappen op waterstof.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.