Reining laat trucks op ‘schone’ GTL rijden

KOLHAM Reining Transport in Kolham laat zijn ongeveer 300 trucks voortaan rijden op de relatief schone brandstof GTL.

Dat is een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas die bij verbranding minder fijnstof, stikstof en roet vrij geeft dan de in de transportwereld courante diesel. De CO2-uitstoot is vier procent minder. Met GTL maakt de motor bovendien minder herrie.

Directeur Gerrit Hes van het transportbedijf ziet de overstap als een bijdrage aan de bestrijding van het broeikaseffect.

“Reining Transport is de eerste internationale vervoerder in Nederland en mogelijk zelfs in Europa die deze nieuwe brandstof voor de volledige voertuigvloot gaat gebruiken. Wij zijn een innovatief bedrijf en ons goed bewust van de hedendaagse milieuproblematiek. Een maatschappelijk verantwoorde wijze van ondernemen staat bij ons centraal in de bedrijfsvoering”, aldus de directeur.

Volgens Hes is Reining lang op zoek geweest naar een schoner alternatief voor diesel. Die speurtocht was lastig, meldt hij. Veel schonebrandstoffen vergen investeringen in het materieel, zijn nog niet betrouwbaar genoeg of zijn niet op voldoende plaatsen in Europa beschikbaar.

GTL kan gewoon worden gebruikt in dieselmotoren. Als een chauffeur ergens in Europa geen GTL kan krijgen, kan hij gewoon diesel tanken. Reining betrekt de brandstof van Shell. De trucks rijden volgens het bedrijf per jaar zo’n 36 miljoen kilometer en produceren daarbij 28.000 ton CO2 .

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.