Robot maakt opmars in noordelijk mkb

Noordelijk ondernemers in het mkb experimenteren volop met nieuwe technologie. Dat leiden Samenwerkingsverband Noord-Nederland en de RUG af uit de Innovatiemonitor 2018.

Volgens SNN en RUG is meer dan de helft van de ondernemers in het Noorden bezig met een zogeheten disruptieve technologie. Dan gaat het om Internet of Things, robotisering, sensortechnologie of big data.

Grote impact op economie

Het wordt disruptieve technologie genoemd omdat deze technologieën grote impact op de economie kunnen hebben, ze kunnen leiden tot een flinke verschuiving in de werkgelegenheid.

De Innovatiemonitor wordt donderdagmorgen in Drachten gepresenteerd tijdens een bijeenkomst over disruptief innoveren.

Misvatting

Bij technologieën als robotisering, big data of blockchain wordt vaak gedacht aan jonge bedrijven, techbedrijven of startups. Volgens SNN en RUG is dat een misvatting.

Ze concluderen op basis van de Innovatiemonitor dat in het Noorden oudere en grotere mkb’ers actief bezig zijn met disruptieve technologie. Daarbij gaat het vooral om Internet of Things en sensortechnologie.

Om die reden pleiten ze ervoor dat overheden hun beleid rondom disruptieve vernieuwing niet richten op een bepaalde sector of bedrijven. ‘Er is behoefte aan een brede stimulans’.

Gebrek aan geld

Subsidies die gericht zijn op vernieuwen in het mkb worden steeds populairder. Toch vinden SNN en RUG het van belang dat het bestaan van dergelijke subsidies nog bereder onder de aandacht wordt gebracht.

In de Innovatiemonitor geeft een kwart van de ondernemers aan dat gebrek aan geld een belemmerende factor is voor vernieuwing.

Iets meer dan 500 ondernemers vulden de vragenlijst voor de Innovatiemonitor in.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.