Roep om werk voor vrouwen

In het Noorden moeten meer vaste banen voor vrouwen komen.

Met die boodschap reist een delegatie van ruim 30 vrouwen uit Groningen, Friesland en Drenthe donderdag naar Den Haag voor een bezoek aan SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Het gezelschap vraagt geld en aandacht voor opleidingen voor ‘kansrijke beroepen’ voor vrouwen. Het bepleit de terugkeer van vrouwenvakscholen, waarvan er aan het einde van de vorige eeuw vijf in Nederland waren (waaronder de Anke Weidemaschool in Assen).

Robots

De werkgelegenheid voor vrouwen is in Noord-Nederland kleiner dan in de rest van het land, zegt FNV-bestuurder Ina von Pickartz die deel uitmaakt van de delegatie. ,,Er is hier veel industrie en er zijn relatief veel technische opleidingen. Veel werk dat in de dienstverlening juist door vrouwen werd verricht, bijvoorbeeld bij banken, gaat door de opkomst van de ict verloren. Of ze veranderen door de techniek zo, dat er nieuwe kennis voor nodig is. Bij mensen die verpleegd worden, ook thuis, staan vaak apparaten naast het bed waarvoor je bijna ict’er moet zijn om ze te bedienen. Bij de callcenters verdwijnen de komende jaren ook veel banen. Daar worden mensen vervangen door robots met stemherkenning.”

Enthousiast

Van Pickartz stelt dat de energietransitie veel werk voor vrouwen kan opleveren, mits ze enthousiast worden gemaakt om technisch werk te doen. ,,Technische opleidingen richten zich bijna altijd op mannen en jongens. Maar bij techiek komen ook vaak aspecten kijken waar vrouwen goed in zijn. Neem de ombouw van gastoestellen en de vervanging van cv-ketels waar we de komende jaren mee te maken krijgen. Dat vraagt ook sociale vaardigheden waarover juist vrouwen beschikken. Dat geldt ook voor herstel van aardbevingsschade. Als er stucwerk wordt verricht, moet er ook met bewoners worden overlegd over hun wensen en mogelijkheden.”

Lage opleiding

De vakbondsvrouw vindt dat er in het bijzonder aandacht met komen voor vrouwen met een lage opleiding of een arbeidshandicap. Von Pickartz: ,,Nu werken ze vaak op uitzend- of flexbasis. Ze kunnen hooguit twee jaar aan de slag als hovenier of bij de flessenemballage in een supermarkt, en dan is het weer afgelopen. Niemand investeert in die mensen.”

Vrouwendag

Het bezoek is door verschillende omstandigheden tot stand gekomen, onder meer doordat Hamer tot twee keer toe een uitnodiging moest afslaan voor de viering van Internationale Vrouwendag in Groningen. Von Pickartz: ,,Ze zei toen: Dan kom je toch naar mij. Het is een heel divers gezelschap vrouwen, onder wie een buschauffeur, een lector, een studente van een technische opleiding die de enige vrouw in haar klas is.... Vanuit die diversiteit krijg je de beste ideeën voor wat je wilt bereiken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.