Ik ben tegen beleggen, véél te risicovol. Sparen doe ik liever. Tot ik mijn vriendin duizenden euro’s zie verdienen met cryptomunten. Ik ben verleid en begeef mij plots in de wereld van bitcoins met grote gecoördineerde scams waar Tesla-oprichter Elon Musk mijn humeur bepaalt. Het verhaal van een dummy in de crypto.

Ik had het al zo vaak gezien. Die grote lach van mijn vriendin. Niet naar mij, maar naar haar app ‘cointicker’ op haar telefoon. Even openen, een lach en gelijk weer dicht. Als ik meekijk, zie ik daar een almaar oplopend geldbedrag. Het zijn haar cryptomunten en ze bekijkt telkens de koers en haar winst.

Met kleine investeringen in bitcoin, ethereum en neo heeft ze al bijna de helft van haar studieschuld terugverdiend. 900 procent winst op ethereum, 300 procent op bitcoin. Met wat te doen? Slapend lijkt ze rijk te worden. Terwijl ik ondertussen al jaren spaar en vorig jaar 1,30 euro ‘rente’ op mijn rekening kreeg. Terwijl mijn bankrekening al 3,40 euro per maand kost. Het schiet niet op.

Even later heb ik 0,0054 bitcoin

Ik ben altijd faliekant tegen beleggen geweest, want ik ben een angsthaas. Het verhaal dat mijn oom ooit 40.000 gulden met beleggen heeft verloren, beklijft langer dan hij het zich kan herinneren. Ik gok niet, doe niet aan piramidespellen en ga nooit naar het casino. Zelfs toen ik in 2015 in Las Vegas was, heb ik alleen geld aan cocktails uitgegeven.

Maar ineens intrigeert het me.

,,Het is heel makkelijk hoor’’, zegt mijn vriendin die in mijn ogen als programmeur heel ingewikkelde dingen doet. ,,Hoezo makkelijk?’’, zeg ik. „Digitale munten krijg je toch niet zomaar? Je moet toch complexe dingen doen als ‘minen’ ofzo?”

,,Nee hoor, je maakt een account aan op een handelssite en je kunt beginnen.’’ Ze laat me haar bedrag zien: 4000 euro heeft ze, met een investering van 1500 euro, verdiend.

Ik wil ook.

Het is 11 januari als ik een foto van mijn paspoort naar een handelssite stuur, Litebit heet het. De blauw-witte oersaaie website ziet er redelijk betrouwbaar uit en vriendin zegt dat het kan. Een paar minuten later ben ik ‘geverifieerd’ als Europees staatsburger en mag ik beginnen.

,,Doe maar een bitcoin’’, zeg ik tegen vriendin.
,,Een hele?’’, zegt ze met verschrikt gezicht. ,,Die kost nu 28.000 euro.’’
Ik trek wit weg. ,,Hoe moet het anders dan?’’
,,Dan koop je voor 150 euro een deel van de coin’’, legt ze uit. Even later heb ik 0,0054 bitcoin.

De shopdrift maakt zich van mij meester, een die ik alleen uit de make-upwinkel van mezelf ken. ,,Doe mij nog maar een ander muntje!’’ Ze raadt mij ethereum aan, die bij haar al op 900 procent winst staat. Ik neem het voor 100 euro en we zetten de bedragen in mijn portfolio van de app ‘cointicker’. Vanaf dan is de verslaving begonnen. Om het half uur sla ik ook de app open. Na een half uur sta ik al op 5 procent winst.

Bitcoin is op dat moment bezig met de run van zijn leven, bijna iedere dag in januari breekt hij record na record. Ik word enthousiast en heb al snel 50 euro winst. Moet ik al verkopen, of moet ik meer muntjes aanschaffen? Het is een vraag die ineens dagelijks door mijn hoofd speelt.

Een muntje met een plaatje van een hond erop

Het is de tijd dat de munt die gebaseerd is op de meme ‘doge’ óók ineens omhoog schiet. Het internetgrapje met een shiba-inuhond in de hoofdrol is jaren geleden het boegbeeld van de cryptomunt doge geworden. Het is niets meer en niets minder: een muntje met een plaatje van een hond erop. Door een groep handelaren op Reddit (een Amerikaanse sociale nieuwswebsite) krijgt de munt ineens momentum. Mijn vriendin had doge al jaren in haar portfolio en ziet de munt pijlsnel omhoog schieten. Ik ben bang dat ik iets misloop (FOMO, zie kader) en koop ook voor 50 euro dogemunten (1200). Doge is een alternatieve munt. In tegenstelling tot bitcoin, is hij voor een paar cent te krijgen. Schiet de munt omhoog van 4 cent naar één euro, dan zou je ineens 1200 euro kunnen verdienen. Het is vaker gebeurd in de cryptowereld, dus veel kleine handelaren zijn gek op zulke munten. Het heeft de belofte van onverwachte rijkdom, met een heel kleine investering.

Op Twitter wordt de hype rond doge steeds groter. Mensen delen foto’s van de shiba inu op de maan, als teken dat de waarde van de munt hoger dan de ‘skyhigh’ zal gaan. Ik leer het begrip: HODL kennen. Hou de munt vast, betekent dat. Twitteraars smeken Tesla-topman Elon Musk om te tweeten over doge. Immers wat hij doet, heeft vaak veel invloed op de waarde van een cryptomunt. Als hij even later alleen het woord ‘doge’ tweet, stijgt de munt. Het noopt de echte slimmeriken tot verkopen, want vlak erna zie ik mijn dogewaarde 30 procent zakken. Ik voel een klein steekje in mijn spaardershart. Waarom heb ik dit gedaan? Gelukkig stijgen ethereum en bitcoin nog altijd door, dus kan ik het verlies makkelijk hebben. Wel verkoop ik doge weer, deze munt vind ik te stressvol.

Je kunt er 20.000 euro in één avond mee verdienen

Ik sluit me aan bij chatforum Discord, een kanaal waar mensen samen afspreken één bepaalde munt met zijn allen enorm te gaan kopen, waardoor hij voor iedereen in waarde stijgt. Je zou er zo 20.000 euro in één avond mee kunnen verdienen, wordt er getypt. Zo is het immers eerder ook bij doge en gamestop gegaan.

Onze hebzucht wordt van ons meester, dus we besluiten mee te doen met de volgende ‘pump’. Om precies 22 uur wordt de munt bekendgemaakt in de groep, wij moeten dan als een gek de munt gaan kopen, de hype rond de munt op sociale media moet dan zorgen voor de rest. We zitten vol spanning klaar. Dan komt het bericht: Skycoin.

We maken een grote fout: we kopen voor 100 euro aan skycoin. Nog geen 30 seconden later hebben we al 40 euro verloren. Handelaren hebben hun aandelen verkocht toen wij hem voor een veel te dure prijs kochten, met een automatische instelling op hun account. Zodra de waarde boven een bepaald punt komt, pakken zij de winst. Het is sneller dan je met de hand kan handelen.

,,Daar ging ons boodschappengeld voor de week’’, mopperen we. Op dat moment leren we dat het niet alleen ‘pump’ is wat de mensen op Discord doen. Het is ‘pump & dump’ - zie kader - en het is voor de gewone handelaar zonder voorkennis een grote scam (oplichterij).

Extreme waardestijging van de originele cryptomunt

Gelukkig is daar Elon Musk om mijn humeur op te vijzelen. Op 8 februari blijkt dat Tesla voor 1,5 miljard dollar bitcoins heeft gekocht. Het zorgt voor nieuwe extreme waardestijging van de originele cryptomunt. Op 20 februari bereikt bitcoin zijn absolute hoogtepunt van 48.143 euro per stuk. Ook mijn winst is voor de bitcoin met 80 procent gestegen. Na bitcoin schieten ook de alternatieve muntjes omhoog en is mijn algehele portfolio 71 procent meer waard. Het geeft een kick als nooit tevoren en ik geloof dat hij nog meer kan stijgen, dus ik HODL.

Op maandag word ik na een geweldig lenteweekend met veel feestelijke crypto’s wakker met een bedrukte vriendin naast me. Het is niet alleen de kater die haar hoofdpijn geeft. ,,Kijk maar niet naar de cointicker’’, zegt ze. Ze sluipt uit bed om koffie te zetten, want zonder ben ik niet te genieten. En nu al helemaal niet, weet ze.

Nog voor mijn eerste slok klik ik de app open.
In één nacht ben ik meer dan de helft van mijn winst verloren.

Dagblad van het Noorden en Forum Groningen presenteren vanaf vandaag de nieuwe talkshow Talk of the Town. Daarin is vanmiddag aandacht voor Bitcoin met als gast Rosa Timmer. Kijk de show hier live op DVHN om 17.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie