Rotterdam kaapt fabriek voor neus Eemshaven weg

Rotterdam gaat aan de haal met een recyclingfabriek, waar methanol uit afvalstromen wordt gemaakt. De andere kandidaat was Eemshaven, dat nu een investering van 180 miljoen euro misloopt.

Een consortium rond Akzo Nobel neemt de definitieve beslissing over de bouw van deze fabriek begin 2017. Maar aan Groningen is al wel meegedeeld dat die bouw niet in de Eemshaven zal landen, bevestigt gedeputeerde Patrick Brouns.

Sterker op paar punten

De fabriek had heel goed gepast in de Eemshaven, waar ook zwaar wordt ingezet op recycling. De fabriek moet via een speciaal vergassingsproces jaarlijks 250.000 ton afval verwerken tot 90.000 synthesegas en methanol. Het gaat om afval dat mechanisch niet meer verwerkbaar is.

Akzo Nobel werkt in dit project samen met Van Gansewinkel, Air Liquide, AVR en het Canadese Enerkem. Het laatste bedrijf is de leverancier van de techniek.

Rotterdam scoorde op een paar punten sterker, zoals de hoeveelheid beschikbare afval en de aanwezigheid van een zuurstoffabriek. Brouns: ,,Het verschil zat echt in kleine dingen. De hoeveelheid afval hadden we wel opgelost en een zuurstoffabriek was mogelijk.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.