Ruzie maakt einde aan EnergySense, toponderzoek aan Rijksuniversiteit Groningen naar ons energiedrag

EnergySense zou het energiegedrag van 10.000 huishoudens volgen. Foto: ANP/Piroschka van de Wouw

Het grote onderzoek EnergySense dat de Rijksuniversiteit Groningen was begonnen naar het energiegedrag van 10.000 huishoudens is stuk gelopen op een conflict over de opzet.

Het verschil van mening speelde vooral tussen programmamanager dr. Anne Beaulieu en de voorzitter van de Advisory Board die het project inhoudelijk bewaakte, hoogleraar Omgevingspsychologie Linda Steg. Twistpunt was vooral de vraag of de onderzoeksgroep qua samenstelling voldoende representatief was. De felle discussie leidde er begin 2018 toe dat Beaulieu de stekker uit het project trok.

Het energiegedrag van 10.000 huishoudens volgen

De RUG bevestigt het verschil van mening. Volgens de universiteit was er ook een tweede oorzaak waardoor het EnergySense stil kwam te liggen, namelijk dat het moeilijk was structureel geld te organiseren voor het onderzoek. Volgens betrokkenen kwam dat ook doordat opdrachten voor onderzoek voor derden niet konden worden gehonoreerd doordat de Advisory Board er geen toestemming voor gaf.

EnergySense werd in 2013 aangekondigd. Door het energiegedrag van 10.000 huishoudens te volgen moest duidelijk worden hoe mensen hun gedrag zouden willen aanpassen aan een duurzaam energiesysteem. Het onderzoek zou om te beginnen vijf jaar duren, maar de intentie was dat het veel langer zou bestaan.

Het vlaggenschip van Energy Academy Europe

De voorbereiding van EnergySense ging gelijk op met de opbouw van de in 2012 opgerichte Energy Academy Europe (EAE), het topinstituut voor onderzoek en onderwijs op het gebied van energie dat werd opgericht door de RUG, de Hanzehogeschool Groningen, GasTerra en Energy Valley. EnergySense moest de academie internationaal statuur geven. Het werd het vlaggenschip van de EAE genoemd.

Energysense begon in 2016. Penvoerder was de Faculty of Science and Engineering. In januari 2018 kregen de op dat moment 892 deelnemers aan het onderzoek een e-mail dat het project onder een andere faculteit en met een andere koers zou worden voortgezet. Daarna vernamen zij nooit meer niets van EnergySense.

De RUG heeft inmiddels het project met alle data en ICT-infrastructuur aangeboden aan de Hanzehogeschool Groningen, dat EnergySense in gewijzigde vorm nieuw leven wil inblazen.

Lees zaterdag onze uitgebreide reconstructie:

De stranding van een vlaggenschip: hoe het prestigieuze Groningse energie-onderzoek EnergySense stuk liep

menu