SNN trok subsidie bedrijf TCE GoFour Stadskanaal terecht in

TCE GoFour uit Stadskanaal kreeg terecht geen subsidie van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voor de Bio Product Processor. Dat stelt een bezwarencommissie.

De 58-jarige ondernemer Peter van der Klok uit Stadskanaal vroeg vorig jaar met zijn bedrijf TCE GoFour 309.242,50 euro aan voor de ontwikkeling van zijn Bio Product Processor (BPP). In eerste instantie werd dat gehonoreerd. Op de valreep trok SNN die subsidie weer in. Er waren onder meer twijfels over de haalbaarheid en onderbouwing van het plan. Van der Klok maakte daartegen bezwaar.

Een externe bezwarencommissie onderzocht die klacht, maar vindt de afwijzing terecht. SNN heeft het advies van de commissie - die bestaat uit hoogleraren en juristen - overgenomen. Van der Klok zegt beroep te hebben ingesteld tegen het besluit. ,,De kwestie is nog niet beoordeeld door een rechter, die ook daadwerkelijk een oordeel kan geven. In tegenstelling tot deze externe commissie.’’

Dagblad van het Noorden schreef vorig jaar al dat SNN geen subsidie wilde verstrekken. De BPP is een minifabriek in zeecontainer die pure biodiesel moet produceren met natuurlijke grondstoffen. Koolzaad er in, biodiesel en veevoer eruit, belooft Van der Klok al sinds eind 2014. Maar het apparaat werkte toen al niet. En dat was in september nog steeds zo. WildLands Adventure Zoo in Emmen zegde toen het contract met Van der Klok op. De safaritrucks van het dierenpark zouden eigenlijk op de pure biodiesel uit de BPP gaan rijden. Maar de ondernemer - er was in februari ook al uitstel gegeven - kon niet leveren. De Bio Product Processor werkte nog niet.

Volgens Van der Klok vordert de ontwikkeling van de BPP gestaag. ,,Maar niet in de snelheid die ik graag gewild had, voornamelijk vanwege het ontbreken van innovatieve subsidiegelden.’’ De ondernemer zegt de ontwikkeling al bijna twee jaar uit eigen zak te betalen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.