SNS fraudezaak ‘te complex’, uitspraak uitgesteld

Het hof in Zwolle stelt de uitspraak in de SNS fraudezaak uit met twee weken, omdat de kwestie ‘te complex’ is. Het Hof wil meer tijd. De uitspraak staat nu gepland voor woensdagmiddag 6 juni.

De zaak draait om onder meer Groninger bankiers, die volgens de advocaat-generaal zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. En dat in een georganiseerd en crimineel verband.

Ex-vastgoedbankier Pieter G. (60), voormalig bankier Murphy L. (54), ex-registeraccountant Jeffry W. (43) en ex-fiscaal jurist Otto H. (47) blijven daarmee in spanning of ze de cel in moeten. De Groningers werden in 2016 veroordeeld tot werkstraffen, maar het OM ging in hoger beroep en eist celstraffen.

Opnieuw celstraffen geëist tegen Groninger vastgoedmannen voor fraude SNS Property Finance
Lees verder

Spil fraudezaak

Pieter G., oorspronkelijk uit Haren, wordt samen met de 58-jarige Buck G. gezien als de spil in de fraudezaak. Zij maakten onderdeel uit van een groep van negen ex-vastgoedbankiers van Property Finace (PF). Dat was de vastgoedtak van SNS REAL, de bank die enkele jaren terug werd genationaliseerd.

Buck G. en Pieter G. uit Haren kregen in 2016 respectievelijk 12 en 10 maanden cel opgelegd. Het OM had toen vier en drie jaar gevangenisstraf geëist. De straffen vielen daarmee fors lager uit. Tegen twee andere Groningers is geen hoger beroep ingesteld. Zij kregen toentertijd een werkstraf van 80 uur.

‘Kickbacks’

Het OM stelt dat ‘De Groningers’ deel uitmaakten van een corrupt financieel netwerk. De ex-vastgoedbankiers factureerden uurtarieven tussen de 225 en 325 euro per uur bij SNS. Een deel van dat geld droegen zij – onder het mom van advieswerk – in het geheim weer af als bemiddelingsvergoeding (zogeheten kickbacks) aan Pieter G..

Die sluisde op zijn beurt weer geld door naar Buck G. en Bé van der H. uit Hoogeveen. Feitelijk was het een beloning voor het bezorgen van de klus bij SNS. Zo droeg bijvoorbeeld Murphy L. 50 euro van zijn uurloon van 225 euro af aan Pieter G., die weer een deel betaalde aan Buck G. Murphy L., die zelf ook weer iemand aandroeg, vroeg aan die persoon ook weer geld en verrekende dat met G.

Geheime carrousel

Dit alles leidde tot een geheim financieel carrousel. Van der H., die eerder een voorwaardelijke celstraf tegen zich hoorde eisen, moet later voor het Gerechtshof verschijnen. Hij kreeg eerder drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Groninger SNS-bankiers gaan gebukt onder fraudezaak; de een in stilte, de ander begint een patatzaak
Lees verder

De bankiers gingen jaren gebukt onder de zaak, vertelden ze tijdens het hoger beroep. Ze ontkenden dat er ooit sprake is geweest van kwade opzet. ,,Natuurlijk kijk je terug en is dat factureren achteraf onhandig geweest. Maar er zit geen masterplan achter”, vertelde O. Zijn kameraad en register-accountant Jeffry W. stelde dat zijn wereld al vijf jaar op z’n kop staat. ,,Ik en mijn gezin zijn al die jaren gegijzeld. Ik heb last van fysiek ongemak en mijn zakelijk leven staat vrijwel stil.”

‘Eer en geweten’

W. zegt sinds zijn ontslag bij SNS PF alles en iedereen te wantrouwen. ,,Met de kennis van nu had ik misschien zaken anders gedaan. Maar verwijt me dan slordigheid. Nu zijn we vijf jaar verder, is alles en iedereen over mij heen gevallen en is het leed al geschied”, aldus Jeffry W. die net als de anderen vindt dat hij onterecht zo zwaar door het OM is aangepakt. Want hij heeft allesbehalve de boel willens en wetens willen misleiden. ,,Ik heb naar eer en geweten voor SNS gewerkt.”

De Groninger bankiers kregen op 20 mei 2016 te horen dat de rechtbank hen schuldig vindt en veroordeelde hen. Maar de straffen waren aanzienlijk lager dan het OM toen had geëist. Alleen hoofdverdachten Buck G. en Pieter G. uit Haren hoorden dat ze een aantal maanden naar de gevangenis moesten. Zowel de bankiers als het OM gingen in beroep.

Veroordeelde ex-bankier Buck G. tijdens hoger beroep: ‘Mijn leven is over’
Lees verder

Beslag op huis door fiscus

Murphy L., Jeffry W. en Otto H. werden in 2010 ingehuurd om mee te helpen orde op zaken te stellen bij de vastgoedpoot van SNS. De Groninger bankiers werden naar voren geschoven door oud-bankdirecteur Bé van der H. uit Hoogeveen. Daarvoor wenste hij wel een maandelijkse vergoeding. Net zoals Pieter G. uit Haren. Die inmiddels in Groningen woont in een appartement van 75 vierkante meter groot, vertelde hij. G. - die eerder in een kapitale miljoenenvilla in Haren woonde - zit aan de grond. Heeft helemaal niets meer, vertelde hij de raadsheren van het Gerechtshof. ,,Ik kom rond met mijn vrouw van haar salaris. Ze is parttime-lerares.” G. claimde tijdens de zitting geen toekomst of meer te hebben. ,,De belastingdienst heeft beslag gelegd op overwaarde van z’n huis.”

Pieter G. zegt dat de zaak een zware wissel op hem en zijn omgeving heeft getrokken. Financieel zit hij aan de grond. ,,Ik zit in een uitzichtloze situatie. Maatschappelijk is mijn rol uitgespeeld’’, verzuchtte hij.

Zwarte lijst

Volgens de advocaat-generaal hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan oplichting, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte, in georganiseerd en crimineel verband.

Dat laatste steekt de mannen. Volgens hen is er niets van waar. ,,Alsof ik ooit en van tevoren zou hebben gedacht om zoiets ook maar in georganiseerd verband te doen”, verzuchtte Otto H., van huis uit fiscaal jurist. Maar net zoals de anderen mag hij helemaal niets meer doen in zijn sector. Ze staan allemaal - en al jaren - op de zwarte lijst van het bancair systeem. Dat betekent dat hun namen in de registers voorkomen van de IPR en EVR. Zaken doen met de bank is nagenoeg onmogelijk.

‘Verbaasd’

De Rabobank heeft al onze relaties opgezegd”, vertelde Murphy L. ,,Ook de ING Bank en andere grote banken weigeren mij. Als penningmeester van de school van mijn zoon kon ik niet eens meer een extra bankpasje aanvragen.” L. stelt nooit de intentie te hebben gehad om SNS Property Finance op te lichten. ,,Ik heb een academische opleiding met brede bancaire ervaring. Ik vind het uurloon van 225 euro per uur reeël, zeker gezien de ervaring die ik meenam. En nu sta ik terecht omdat ik heb verzuimd om SNS in te lichten. Ik ben verbaasd.”

Murphy L. vertelt dat hij noodgedwongen een patatzaak is begonnen. ,,Om in mijn eigen onderhoud te voorzien. Ik heb dat kunnen doen met financiële steun van derden, want de grote banken weigeren mij nog steeds. De prijs voor mij en mijn gezin is hoog en ons leven staat nu al vijf jaar op z’n kop.”

Uurtarieven tussen de 225 en 325 euro bij de SNS

De ex-vastgoedbankiers van SNS Property Finance factureerden uurtarieven tussen de 225 en 325 euro bij de SNS. Een deel van dat geld droegen de verdachten – onder het mom van advieswerk – in het geheim weer af als bemiddelingsvergoeding (zogeheten kickbacks) aan medeverdachten. Advies werd echter niet gegeven.
De verdachten claimen dat dit een normale gang van zaken is in de wereld van zzp’ers en interim-managers (net zo gebruikelijk als de vrijdagmiddagborrel na het werk) maar het OM spreekt van fraude. De verdachten hanteerden uurtarieven van 225 tot 325 euro.
Een deel van die vergoeding (zeg 50 euro per uur) ging naar de man die de klus had binnengehaald. Het OM rept over een financieel netwerk van corrupte bankiers waarbij er financiële afhankelijkheidsrelaties ontstonden. Of, zoals het Financiele Dagblad het al eens treffend omschreef: krab jij mijn rug, dan krab ik die van jou.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.