Scheepswerf Pattje gaat cao-loon betalen aan Polen en Roemenen

Scheepswerf Pattje in Waterhuizen neemt alle werknemers op de werf in vaste dienst en gaat hen volgens de cao metalektro betalen.

Dat geldt ook voor de ongeveer 50 Polen en Roemenen die er nu via een payrollbedrijf werkzaam zijn. Voor hen betekent dat een aanzienlijk verbetering van het inkomen en arbeidsvoorwaarden. Die worden hetzelfde als van de Nederlanders.

Blij

De FNV en de werf hebben dat in een contract vastgelegd. De vakbond is blij met de deal omdat de buitenlandse werknemers op de arbeidsmarkt nu geen goedkope concurrenten meer zijn voor Nederlanders. ,,Het gaat ons niet alleen om de zekerheden voor de Polen en Roemenen, maar ook om de werkgelegenheid voor mensen in de regio”, zegt FNV-bestuurder Albert Kuiper.

De eerste Nederlanders zijn inmiddels bij de onderneming in dienst getreden. Pattje-directeur Bauke Adema voorziet dat het aantal werknemers nog dit jaar toeneemt tot 80 à 90. Volgens hem gaat het na jaren van malaise weer beter in de scheepsbouw. Daardoor is het bedrijf, zegt hij, in staat weer cao-loon te betalen. Adema heeft met de FNV ook afspraken gemaakt over de oprichting van een bedrijfsschool.

Netjes en goed betalen

De werfdirecteur: ,,De FNV heeft lange tijd over onze schouders nogal kritisch meegekeken hoe de zaken hier geregeld waren. Die situatie had ook te maken met de slechte situatie in de scheepsbouw en de enorme onderlinge concurrentie. Inmiddels is er meer werk en gaan de prijzen ook omhoog. Het is nu belangrijk om de scheepsbouw weer aantrekkelijk te maken om te werken. Want het is niet eenvoudig werknemers te behouden en te werven. Als wij ze netjes en goed betalen, heeft dat een positief effect.”

Volgens hem willen de opdrachtgevers ook dat werknemers volgens de cao worden betaald, omdat die via de nieuwe wet ketenaansprakelijkheid ook kunnen worden aangesproken als dat niet gebeurt. Adema: ,,De klanten verlangen dat we onze zaken goed voor elkaar hebben. Daar willen ze ook voor betalen.”

‘De uitbuiting’

De FNV heeft jaren gestreden tegen wat de vakbond noemt ‘de uitbuiting’ van buitenlandse werknemers via omstreden uitzendconstructies. Eerder wist ze Groningen SY in Waterhuizen te bewegen cao-loon te betalen.

De meeste buitenlanders op de werf werkten per week 56 uur. Nu mogen boven de 38 basisuren slechts tien, beter betaalde overuren worden gemaakt. Straks krijgen ze voor die 48 uur net zo veel betaald als voor de 56 uren nu. Ook krijgen de werknemers een pensioenregeling en verbetert een reeks arbeidsvoorwaarden, waaronder doorbetaald loon bij ziekte.

Klantenkring

Adema werkt sinds kort samen met de ondernemers Coen Aukema en Reint Jan Hoving, die bij Pattje passagiersschepen willen laten bouwen. Adema benadrukt dat de werf zijn bestaande klantenkring blijft bedienen. ,,Daarvoor bouwen we vooral pontons en open beunbakken voor de ‘natte’ aannemerij.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.