Schrootverwerker naar Delfzijl: impuls werkgelegenheid

De komst van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) naar Delfzijl is definitief. Directeur Jan Henk Wijma maakt dat donderdag bekend.

De bouw van de fabriek vergt een miljoeneninvestering. Wijma laat zich niet uit over de hoogte. Wel is bekend dat er alleen al aan leningen en subsidies een bedrag is van bij elkaar 16 miljoen.

Milieuvriendelijk

De bouw van de fabriek op Oosterwierum begint officieel begin volgend jaar. In 2020 moet de fabriek gaan draaien. PMC recyclet schroot op milieuvriendelijke wijze tot een volwaardige grondstof voor de staalindustrie.

Delfzijl verslaat Amsterdam

Wijma is bijna vijf jaar bezig geweest met de oprichting van de fabriek. De afgelopen tijd heeft hij 14 locaties bekeken voor vestiging van PMC. Uiteindelijk bleven Amsterdam en Delfzijl over. ,,In het vervolgtraject won Delfzijl met overmacht van Amsterdam’’, zegt Wijma.

Dat heeft volgens hem vooral te maken met de houding van de instanties in Groningen. ,,Wat voor ons onderscheidend was, was de samenwerking tussen de instanties in Groningen. Groningen Seaports bracht heel gemakkelijk alle partijen steeds weer aan tafel. Het was allemaal heel gemakkelijk. Die houding sprak ons enorm aan.’’

Boorplatforms en treinen

Het staal dat PMC verwerkt, is afkomstig van bijvoorbeeld boorplatforms, treinen en industriële installaties. Het is staal dat nu nog ondergronds verdwijnt.

In eerste instantie biedt PMC werk aan veertig mensen, maar Wijma verwacht dat dat aantal groeit naar een kleine 70 man.

Uitstoot 45.000 auto’s

Als de fabriek op volle toeren draait, kan PMC per jaar 150.000 ton schroot verwerken. Dat betekent een uitsparing van 150.000 ton koolstofdioxide die wordt uitgestoten bij de productie van staal uit ijzererts. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 45.000 auto’s.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.