Slagers willen jongeren ambacht leren kennen

Zo’n dertig slagers in Noord-Nederland doen vanaf morgen tot en met zaterdag iets bijzonders voor hun klanten.

Ze gunnen hen een blik in de werkplaats, nemen hen mee naar de boer van wie ze hun runderen of varkens betrekken, laten een schoolklas worstjes of hamburgers maken of demonstreren hoe je een varken uitbeent. Alle deelnemers aan de ‘dag van de slager xxl’ proberen op hun eigen manier hun vak in het zonnetje te zetten, zegt woordvoerster Marian Lemson van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie.

Behalve dat ze de consumenten de ambachtelijke kant van hun werk willen laten zien, hopen de slagers met de dag vooral de belangstelling van jongeren te trekken. De instroom van nieuwe slagers laat te wensen over.

Lemson: ,,Dat komt doordat er weinig over het vak bekend is. Het wordt in verband gebracht met koude en bloederigheid. Terwijl het een ambachtelijk, veelzijdig beroep is. Het is echt niet alleen karbonades hakken. Het ligt sterk tegen het werk van een kok aan. Slagers bereiden ook mooie maaltijden, soepen, salades. En kijk eens naar de prachtige worsten die vooral in het Noorden worden gemaakt.”

Het imago van het vak kan na de antikiloknallercampagnes ook wel een duwtje in de goede richting gebruiken, bevestigt Lemson. ,,Daarom zijn er ook slagers die met hun klanten naar de boer gaan. Dan kunnen ze zien onder welke omstandigheden de dieren worden gefokt. Ze kunnen dan ook vernemen dat ze van kop tot start helemaal worden verwerkt. In die zin wordt er heel duurzaam gewerkt en is er ook steeds meer aandacht voor goede ingrediënten, zonder e-nummers.”

De ‘dag van de slager’ werd drie jaar geleden voor het eerst gehouden. De naam heeft de toevoeging xxl gekregen omdat er nu gedurende drie dagen activiteiten zijn. Lemson: ,,Daardoor is er ook op zaterdag iets te doen. Het blijkt dat veel consumenten op die dag toch meer gelegenheid hebben om iets te doen.”

Volop activiteiten

Enkele voorbeelden van activiteiten: Keurslager Drent in Hoogeveen geeft morgenmiddag twee demonstraties varkens uitsnijden, geeft vrijdag rondleidingen door zijn bedrijf en stelt zaterdag klanten in de gelegenheid zelf verse worst te maken. Slager Jan Nederhoed in Leek ontvangt morgen een vmbo-klas van AOC Terra in Oldekerk. Het programma van slager Gerard Huft in Oldeberkoop: morgen barbecue, vrijdag open huis en zaterdag proeverij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.