Slappe tulpen? Rol ze in een oude krant

Het had niks met schuldgevoel te maken, zegt Koos Staal, de 59-jarige ontwerper uit Haren. Een tweede leven voor de krant bedenken omdat dat beter is voor het milieu.

"Nee joh, dat heeft de industrie al geregeld. De krant wordt gedrukt op 100 procent gerecycled papier. Weet je dat de CO2-uitstoot van een krant lezen lager is dan als je het nieuws op een tablet of pc leest? Ja, ook als het drukken en distributie worden meegerekend."

De oude krant als energiebesparing. Het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden heeft papier als isolatiemateriaal gebruikt. ’De isolatiewaarde is minstens 10 procent hoger dan de gangbare gele steen-en glaswolmatten’, staat in Staals boek De krant van gisteren.

Staal is een krantenman. Hij ontwerpt ze, verslindt meerdere per dag en denkt er over na. Ook over wat je er nog meer mee kunt dan maken en lezen bijvoorbeeld.

"Ik werkte in Denemarken aan een krant en toen heb ik gevraagd of ze daarin een oproep wilden doen wat mensen deden met hun krant als ze deze hadden gelezen. Ze zijn met de reacties een wekelijkse rubriek gestart."

Dat was in 1998. Later herhaalde Staal dit tijdens een klus bij de TU Delft en twee jaar geleden nog eens bij Dagblad van het Noorden. Staal verzamelde alles in een doos die op zolder belandde, maar vorig jaar kwam het er eindelijk eens van om er een boek van te maken.

Een boek (128 pagina’s) over het tweede leven van de krant geeft hoop aan krantenliefhebbers over het voortbestaan van hun grote liefde.

Over isoleren gesproken. Een Canadees reclamebureau ontwikkelde voor het Leger des Heils jassen die gevoerd konden worden met oude kranten. Zo konden daklozen prima de nachten met 15 graden onder nul Celsius doorstaan. Kunstenaars creëren, gebruikmakend van allerlei technieken, van alles met kranten. Door er stringen van te draaien, ze samen te persen of met papier-machéachtige technieken ontstaan er sieraden, stoelen en banken, portretten, tassen, lampenkappen.

Behalve om muggen dood te slaan of de open haard aan te steken, zijn oude kranten op tal van manieren te gebruiken in het huishouden. Tegen slakken bijvoorbeeld: leg oude kranten op de vloer en de slakken kruipen er onder. Of om de bodem van de keukenkastjes te bedekken; af en toe vervangen en het kastje (of lade) blijft schoon. Met spiritus en krant de ramen na het zemen wrijven en ze glanzen het langst. Zijn de tulpen slap? Rol ze strak op in de krant, leg ze een nacht lang op een koude plek en de volgende ochtend staan ze weer fier in de vaas.

Het tweede leven van een krant kan net zo boeiend en afwisselend zijn als de verse krant van vandaag. Staal heeft voorbeelden te over verzameld. Want ja, wat moet een afperser uiteindelijk zonder krant? Een losgeld-of dreigbrief plakken van je iPad of computer? Kan niet. "Een journalist heeft op mijn verzoek met het Nederlands Forensisch Instituut gebeld en daar werd gezegd dat ze nog vrij regelmatig van dat knipen plakwerk binnen krijgen voor onderzoek in afpersingszaken", zegt Staal.

De krant van gisteren is een project van Staal&Duiker Ontwerpers over hergebruik van de krant.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.