Sluiting centrale Eemshaven dichterbij

De RWE-kolencentrale in de Eemshaven die in 2015 in bedrijf is genomen, lijkt uiterlijk in 2030 te worden stilgelegd.

Het kabinet wil niet alleen in dat jaar alle vijf laatste kolencentrales in Nederland gesloten hebben, maar is ook van plan om vanaf 2024 te stoppen met de subsidiëring van de bijstook van biomassa.

Biomassa bijstoken

RWE heeft eerder subsidie toegezegd gekregen om vanaf 2018 acht jaar vijftien procent biomassa bij te stoken. Het concern wilde dat bestanddeel geleidelijk vergroten en aldus de kolencentrale ‘vergroenen’. RWE beraadt zich momenteel op een reactie op het regeerakkoord.

Afgedwongen sluiting

Wanneer de centrale in de Eemshaven exact moet sluiten volgens het nieuwe kabinet, is onduidelijk. Volgens het regeerakkoord moet er in deze kabinetsperiode in elk geval één kolencentrale dicht. Vooralsnog ligt het in de rede dat de Hemweg-centrale van Nuon in Amsterdam het eerst dicht gaat. Die dateert van 1994. Het kabinet moet naar verwachting enkele miljarden euro’s vergoeding aan de eigenaren van de centrales betalen om de sluiting af te dwingen.

De kolencentrale in de Eemshaven heeft ongeveer 2,5 miljard euro gekost. Hij heeft een vermogen van 1600 megawatt en kan 2,5 miljoen huishoudens van stroom voorzien.

Greenpeace

,,Wij zijn uiteraard blij met de sluiting van elke kolencentrale'', laat een woordvoerder van Greenpeace weten. ,,Maar om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen en te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, is het ondenkbaar dat de vier overgebleven kolencentrales nog dertien jaar door kunnen roken. Dit was de kans om geschiedenis te schrijven, maar die wordt niet gepakt."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.