Software helpt nog meer informatie uit beelden te halen

Wat hebben de Engelse politie en het Groninger ziekenhuis UMCG met elkaar gemeen? Beide maken gebruik van software van Cosmonio uit Leeuwarden om informatie uit afbeeldingen te halen.

Net als hun Nederlandse collega’s moeten Engelse politieagenten regelmatig naar de schietbaan om vertrouwd te blijven met hun dienstwapen. Ze schieten dan op een doelwit op afstand. Elke keer als hun magazijn leeg is, wachten ze vervolgens tot al hun collega’s klaar zijn. Ze lopen naar het doelwit en tellen de kogelgaten. Een tijdrovende klus. Een moeilijke bovendien, want de gaten zijn niet altijd gemakkelijk te zien. Na elke ronde worden de gaten bovendien afgeplakt met stickers, waardoor de meeste agenten na een paar keer het overzicht helemaal kwijt zijn.

Om dat probleem op te lossen, kwamen de Engelsen uit bij een Griek die in Leeuwarden kantoor houdt: Ioannis Katramados. Hij ontwerpt met zijn bedrijf Cosmonio software die informatie uit afbeeldingen kan halen.

Lego-blokje

,,Die software is als een Lego-blokje”, vertelt Katramados. ,,Door telkens andere combinaties te maken, kun je er eindeloos veel dingen mee doen. En soms moet je een extra steentje bij maken.” De Engelse politie leverde hij een camera en software die op afstand kogelgaten kan tellen en bij iedere ronde onthoudt waar de kogels zijn ingeslagen. Voor een waterwetenschapper maakte hij een systeem dat bacteriën op een waterfilter identificeert. En het UMCG werkt met software die 3D-scans zo kan projecteren dat een arts de scan van alle kanten kan bekijken. ,,Hij kan als het ware in een hart duiken om de kleppen te inspecteren.”

Hoe verschillend die toepassingen ook zijn, in de basis draait het telkens weer om afbeeldingen. ,,Afbeeldingen kun je opbreken tot pixels”, legt Katramados uit. ,,En die pixels vormen patronen. De software die ik bouw leert die patronen te herkennen en daar vervolgens iets mee te doen.”

Scherp stellen

In het geval van de waterwetenschapper dus bacteriën identificeren. Iets dat met het blote oog best lastig is, omdat ze zich op verschillende niveaus in de vloeistof bevinden. ,,Met een microscoop kun je daardoor nooit scherp stellen op alle bacteriën tegelijk. De software kan dat wel. Die herkent waar een bacterie zich bevindt en plakt al die verschillende secties aan elkaar tot een nieuw beeld.”

De software kan wat het menselijk oog niet lukt. Een andere toepassing van Cosmonio is de beoordeling van scans. Uit duizenden röntgen-beelden van organen kan het programma de foto’s halen waarop afwijkingen, en dus mogelijk tumoren staan. ,,Doordat we de software duizenden en duizenden beelden van al die afwijkingen hebben voorgeschoteld.” Het programma kan daardoor veel sneller en scherper een keuze maken dan een radioloog. Wat niet betekent dat die overbodig is. ,,Een mens moet altijd de laatste stem hebben”, stelt Katramados. ,,Maar de software kan hem wel helpen, door hem de meest afwijkende beelden eerst te laten zien.”

Onderzoek

Met Cosmonio richt Katramados zich vooral op het onderzoek. De systemen die hij ontwerpt en bouwt, verkoopt hij aan andere bedrijven die de exploitatie doen. In Leeuwarden belandde hij toevallig. Zijn vriendin (nu vrouw) kreeg vier jaar geleden een baan aangeboden in Friesland. Katramados, net zijn PhD afgerond aan een Engelse universiteit, reisde haar achterna. ,,Ik wilde een bedrijf opzetten, googelde ‘Inqubator Leeuwarden’ en van het een kwam het ander.”

Ondertussen heeft hij vier personeelsleden. Twee van hen werken in Groningen waar ze samen met het UMCG software ontwikkelen. De andere twee zijn in Groot-Brittannië gevestigd. Stap voor stap moet het bedrijf groeien. Het liefst vanuit Leeuwarden. ,,Het bevalt me hier. Het lijkt op de stad waar ik ben opgegroeid”, zegt de ondernemer. Hij denkt even na. ,,Al is het wel wat ver van de luchthaven.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.