Lot veel Intertoys-winkels in Noorden bekend: van opluchting tot direct opheffingsuitverkoop

De Intertoys-vestiging aan de Vismarkt in Groningen. Foto: DvhN

Intertoys is gered met de overname door een Portugese investeerder. Dat betekent spanning voor veel bedrijfsleiders en personeel: want blijven we open of niet? De ene zaak heeft zekerheid over de toekomst, de andere begint per direct met de opheffingsuitverkoop.

In Groningen en Drenthe zitten 25 Intertoys-winkels. Zij zijn vandaag geïnformeerd over de toekomst. Zo is duidelijk dat de vestiging in Delfzijl en die in de Groningse Folkingestraat gaan sluiten. „We hebben het vanochtend gehoord", zegt de bedrijfsleider in Delfzijl. Per wanneer de winkel dicht gaat is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat er vanaf zaterdag per direct opheffingsuitverkoop wordt gehouden.

Wat de sluiting betekent voor het personeel is nog niet duidelijk. „Daarover horen we later meer."

Een overzicht van alle Intertoys-winkels die gaan sluiten in Groningen en Drenthe? Klik hier .

Verschil eigen winkels en franchisers

De vestiging in Delfzijl valt rechtstreeks onder Intertoys. Bij die winkels wordt van hogerhand bepaald of de zaak sluit of niet.

Heel anders is het voor franchisers. Daarvan zijn er zo'n honderd in heel Nederland. Die zaken zijn van een zelfstandig ondernemer, maar voeren de 'vlag' van Intertoys. Deze winkels vallen buiten het faillissement van Intertoys, ze zijn immers zelfstandig. Nu duidelijk is dat Intertoys blijft bestaan, hebben ze in ieder geval de mogelijkheid het merk te blijven voeren.

'We zijn heel blij'

Dat zorgt voor opluchting, omschrijft franchise-ondernemer Anne-Marchien Venekamp van Intertoys in Stadskanaal. „We zijn heel blij met het nieuws. Vooral omdat Green Swan een bedrijf is met een speelgoedachtergrond. Ze weten hoe het werkt.''

De franchisers in Nederland hebben samen een groep gevormd. Zij houden vrijdagavond een bijeenkomst over de toekomst. Venekamp ziet die positief tegemoet. ,,We zien veel mogelijkheden en de sfeer is goed. De oprichter van Intertoys was een echte speelgoedman. Dat bracht een sfeer met zich mee. Met dit bedrijf, dat ook echt op speelgoed gericht is, hopen we dat weer terug te brengen in de winkels.''

Uitverkoop en cadeaubonnen

Klanten van Intertoys konden tot drie dagen na het faillissement cadeaubonnen nog inleveren. De overname betekent niet dat de bonnen nu wel weer geldig zijn, meldt de NOS . Dat zou niet in de deal zitten.

Definitief einde voor kleine 100 winkels

Intertoys vroeg vorige maand het faillissement aan. De omzet was de afgelopen tien jaar met de helft teruggelopen.

Intertoys heeft 286 eigen winkels. Daarvan neemt Green Swan er circa 120 over. 91 winkels gaan sowieso dicht. Van het overige deel, zo'n 75 winkels, blijkt de komende weken of ze open blijven of sluiten.

Het lijkt erop dat het vooral spannend wordt voor Intertoys-winkels die vlakbij nog een Intertoys-vestiging hebben. Dat is op meerdere plekken het geval, meestal doordat eerder Bart Smit veranderde in Intertoys. Dat is bijvoorbeeld zo in Hoogeveen. Op 200 meter van elkaar zitten twee Intertoys-vestigingen. Een van de twee was eerder een Bart Smit.

Wie is Green Swan?

Green Swan is een investeringsmaatschappij uit Portugal. Het bedrijf nam de laatste tijd in West-Europa al meerdere speelgoedbedrijven over. Onlangs nog het Belgische Bart Smit. Een bedrijf dat onder Intertoys viel, maar veel beter draaide dan de Nederlandse Bart Smit-vestigingen en daarom buiten het faillissement van Intertoys viel.

Green Swan nam eerder Maxi Toys en Toys 'R' Us al over. Met die stappen lijkt het erop dat de maatschappij een van de grootste spelers wil worden op de Europese speelgoedmarkt.

Het bedrijf denkt dat de terugloop in het aantal fysieke winkels opgevangen kan worden met een 'innovatieve aanpak' en de kunde om de combinatie tussen online-verkoop en fysieke winkels goed te combineren.

Intertoys-winkels in Groningen Intertoys-winkels in Drenthe
Appingedam Assen - Kloosterveen (gaat sluiten)
Delfzijl (gaat sluiten) Assen - Centrum Koopmansplein
Groningen - Beijum Beilen
Groningen - Centrum Folkingestraat
(gaat sluiten)
Coevorden
Groningen - Centrum Vismarkt Emmen - Derksstraat
Groningen - Lewenborg Emmen - Picassopassage
Groningen - Paddepoel Hoogeveen - Het Haagje
Haren Hoogeveen - Hoofdstraat
Hoogezand Klazienaveen (gaat sluiten)
Leek (gaat sluiten) Meppel
Stadskanaal Roden
Veendam Zuidlaren
Winschoten  
Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie