Starters wachten tot 2021 en sluiten hypotheek vaker af met Nationale Hypotheek Garantie om overdrachtsbelasting woning te ontwijken

Foto: ANP

Veel starters op de woningmarkt hebben gewacht met de overdracht tot 2021, zodat zij geen overdrachtsbelasting hoefden te betalen. Daardoor zijn in het eerste kwartaal van dit jaar extra veel hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten.

De toename is 20 procent, meldt de organisatie achter NHG.

Wie een huis koopt tot 325.000 euro, kan NHG afsluiten. Dat kost eenmalig een bedrag, maar daarna krijg je zekerheid in geval van baanverlies, ziekte of echtscheiding. Een eventuele restschuld wordt dan kwijtgescholden. Vanwege deze zekerheid bieden banken een lagere rente aan op hypotheken met NHG.

Starters

Starters op de woningmarkt kopen doorgaans minder dure huizen. Daarom komen zij vaak nog in aanmerking voor NHG. De gemiddelde verkoopprijs van een woning was in het eerste kwartaal van 2021 385.000 euro, aldus makelaarsvereniging NVM.

In totaal werden in het eerste kwartaal 35.000 nieuwe garanties afgegeven. 24.000 daarvan waren voor de aankoop van een woning. Bij de rest ging het onder andere om woningverbeteringen waarvoor extra geld nodig was.

Overdrachtsbelasting

De toename van het aantal NHG-hypotheken ligt in lijn met de stijging van de woningverkopen. Zo steeg het aantal verkochte woningen in het eerste kwartaal met 29 procent.

De verlaagde overdrachtsbelasting geldt sinds 1 januari en een verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 april voor jonge kopers bij een koopsom vanaf 400.000 euro. Dit alles zorgt wel voor een forse stijging van de woningprijzen.

Energiebesparing

Door de sterk stijgende huizenprijzen zijn er op dit moment minder woningen te koop onder de NHG-grens van 325.000 euro. Voor het meefinancieren van energiebesparende maatregelen geldt een NHG-grens van 344.500 euro.

De sterke stijging van de prijzen noemt NHG een zorgelijke ontwikkeling. NHG wil de kostengrens niet te snel mee laten stijgen met de huizenprijzen, omdat de huidige methodiek juist stabiliserend werkt en minder volatiel en afhankelijk is van de schommelende huizenprijzen. Van alle woningen die verkocht zijn onder de NHG-grens wordt circa 70 procent met de garantie afgesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie