Stekker met Deense windstroom in stopcontact Eemshaven

Een 325 kilometer lange kabel verbindt vanaf vrijdag de elektriciteitsnetwerken van Denemarken en Nederland, al wordt die verbinding pas volgend jaar in gebruik genomen. De zogeheten Cobra-kabel wordt vandaag in de Eemshaven aan land getrokken.

Een 325 kilometer lange kabel verbindt vanaf vrijdag de elektriciteitsnetwerken van Denemarken en Nederland, al wordt die verbinding pas volgend jaar in gebruik genomen.

De zogeheten Cobra-kabel wordt vandaag in de Eemshaven aan land getrokken. Voor deze omvangrijke klus zijn onder meer een groot kabelleggerschip en twaalf kleinere schepen aan het werk. De kabel wordt via buizen door de dijk gestoken en vervolgens bij het even verderop gelegen converterstation aangesloten op het Nederlandse elektriciteitsnet.

De verbinding loopt naar het Deense Endrup. De kabel moet beide landen voordelen opleveren. Denemarken heeft veel windmolens. Bij harde wind, produceren die meer elektriciteit dan het land nodig heeft. Die overproductie kan dan via de kabel naar Nederland worden getransporteerd. Is het in Denemarken windstil, dan kan het via de kabel van ons land stroom afnemen.

De verbinding is ook een nieuwe bouwsteen voor het gezamenlijke elektriciteitsnet waar de EU-lidstaten naar streven. Daarmee moet een Europese elektriciteitsmarkt ontstaan die concurrentie stimuleert. Bovendien maakt zo’n groot netwerk het gemakkelijker vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Die balans is nodig om stroomstoringen te voorkomen.

Netbeheerder TenneT en zijn Deense evenknie Energinet.dk investeren 600 tot 700 miljoen euro in de verbinding. De EU draagt daar ruim 86 miljoen euro aan bij.

De Cobra-kabel (afgeleid van Copenhagen-Brussel-Amsterdam) is naar verwachting in het najaar van 2019 klaar om in bedrijf te worden genomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.