De Nederlandse winkelstraat gaat stuk. Vertegenwoordigers van veertig filiaalbedrijven stellen dat een permanente ontwrichting van binnensteden dreigt.

De gevolgen van de lockdown zijn ingrijpend voor winkelbedrijven als Intertoys, Big Bazar, Blokker, Van Uffelen, Zeeman en WE. Er is voor hen nog maar een weg: heropening op 3 maart en aanpassing van het huidige steunpakket. Zo niet, dreigt een zwart scenario.

Steun is lang niet voldoende

De steunpakketten, zoals die nu bestaan, zijn voor de ketens bij lange na niet voldoende. De filiaalbedrijven moeten het doen met de mkb-regeling. Per winkel levert dat voor een keten ongeveer 700 euro per maand op. Alleen al de maandhuur van een pand in de binnenstad bedraagt een veelvoud van dat bedrag.

Er is sprake van grote ongelijkheid, menen de filiaalbedrijven. De veertig bedrijven (samen goed voor bijna 3600 winkels en 40.000 banen en 4 miljard omzet) maken duidelijk dat het idee dat iedereen in Nederland kan rekenen op steun niet opgaat. Er is voor filiaalbedrijven geen steun, stellen ze in een notitie voor de vaste Kamercommissie van Economische Zaken.

Gelijkwaardig behandelen

Ook binnen de ketens is de situatie scheef. Een franchisenemer van een keten die in aanmerking komt voor steun, kan tot 25.000 euro per maand vergoed krijgen. De eigen winkel van zo’n keten krijgt niet meer dan 700 euro.

De filiaalbedrijven willen dat het kabinet hen gelijkwaardig behandelt. ‘De regeling van het mkb is niet geschikt voor filiaalbedrijven met 250 tot 5000 medewerkers’.

Regels binnen EU

Het kabinet houdt tot nu toe vol dat het is gebonden aan Europese staatssteunregels. Dat zou een verruiming onmogelijk maken. Het Financieele Dagblad (FD) liet daar deze week vijf deskundigen op het gebied van staatssteun op los. Hun conclusie: Nederland kan en mag van de EU veel meer dan nu gebeurt.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten en voorraadvergoeding voor de filiaalbedrijven kent nu in Nederland een plafond van 6 ton per kwartaal. In het FD stellen deskundigen dat de Europese commissie dat plafond voor het mkb heeft opgehoogd naar 1, 8 miljoen. Ook zeggen ze dat Europa voldoende ruimte geeft om filiaalbedrijven te steunen tot een bedrag van 10 miljoen.

Waar andere Europese landen wel steun bieden die past binnen Europese regels, gebeurt dat in Nederland niet. Het is een nieuwe knauw voor de filiaalbedrijven die toch al knarsetandend moeten toezien hoe wel geopende essentiële winkels assortiment-vreemde spullen verkopen.

Te weinig ambtelijke capaciteit

Een tweede argument van het kabinet om de pakketten niet te verruimen, is een gebrek aan ambtelijke capaciteit. De verruiming doet een extra beroep op de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Capaciteit mag nooit een reden zijn, stellen de filiaalbedrijven. Accountants en adviseurs kunnen dat oplossen. Dat kunnen we regelen.

Verruiming van de pakketten en heropenen op 3 maart. De filiaalbedrijven zien het als de enige redding. Nu is er geen perspectief, maken ze duidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
Winkels