Steun noordelijke ondernemers voor Airport Eelde

Groningen Airport Eelde krijgt de steun van noordelijke ondernemers. Die hebben zich verenigd in het netwerk GRQ, wat de vluchtcode is voor Groningen.

GRQ

Vier ondernemers hebben de koppen bij elkaar gestoken en GRQ opgericht. De vier zijn Haskia Kramer (Internoord), Xandra Groenewold (ProTime), Renske Bos (Bos&Bos Catering) en Marco de Jong (eerder Factor-e en nu onder meer Grow Ventures). ,,Zonder een faciliteit als Eelde zou de wereld er voor noordelijke ondernemers heel anders uitzien’’, zegt de eerste voorzitter van GRQ, Marco de Jong. Dat was een van de redenen voor hem om met GRQ te beginnen.

De Jong vindt dat ondernemers te lang hebben gevonden dat Eelde te ver van Groningen lag of dat ze er misschien met de rug naar toe hebben gestaan. Zelf had hij inmiddels ook wat lessen ‘regio-luchthavens’ genoten. De Jong: ,,Als directeur van de luchthaven heb je allereerst met aandeelhouders te maken die op verschillende manieren naar Eelde kijken. Daarnaast heb je met agressieve airlines te maken en tussendoor moet je ook nog eens de veiligheid en bereikbaarheid regelen.’’

Wilde ideeën

GRQ zal zich inspannen om van Groningen Airport Eelde een succes te maken. Wilde ideeën zijn al volop gepasseerd, aldus De Jong. Een greep: luchtvracht, drones, een rode loper van Groningen naar Eelde of een overheid die meebetaalt. De Jong: ,,In Dubai betaalt de staat ook mee. Wie weet, misschien willen ondernemers ook wel participeren in de luchthaven. Dat speelt nog niet, maar het is wel een mooi vergezicht.’’ De businessclub vindt dat vooral de kansen van de verbinding met Kopenhagen beter over het voetlicht gebracht moeten worden. Het is de springplank naar de wereld, zo wordt betoogd. Haskia Kramer beaamde dat er nog wat kinderziektes zijn op deze lijn. ,,Maar het gaat vooral om de kansen die er zijn’’, vindt ze.

Niet alleen noordelijke ondernemers moeten vaker gebruik maken van Eelde, ook moeten er meer buitenlanders via Eelde Noord-Nederland bezoeken. Groningen Airport-directeur Marco van der Kreeke: ,,De luchthaven is in feite de voordeur van Noord-Nederland. Als ik bijvoorbeeld ergens presenteer, heb ik nooit cijfers en plaatjes over de luchthaven bij me. We zijn de deur tot een markt en die markt laat ik zien.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.