Stroomkabel naar Emden afgeblazen

De aanleg van een stroomkabel tussen Delfzijl en het Duitse Emden is van de baan.

De plannenmakers, onder aanvoering van Groningen Seaports, hebben hun zinnen gezet op een ander idee om de industrie in de Eemsdelta te voorzien van goedkope elektriciteit uit Duitsland. Ze onderzoeken of ze een deel van de transportcapaciteit van de verbindingen (interconnectoren) tussen het Duitse en het Nederlandse hoogspanningsnet exclusief beschikbaar kunnen krijgen voor bedrijven in de Eemsdelta. Normaliter wordt die capaciteit geveild.

Alternatief plan

Het idee om met een 17 kilometer lange kabel naar Emden aan te takken op het Duitse stroomnet is afgeblazen, omdat de Duitse toezichthouder er bezwaar tegen had. Juridische stappen om toch toestemming te krijgen zouden te kostbaar zijn, zegt woordvoerder Mary-Lou Gregoire van Groningen Seaports.

Of het alternatieve plan kans van slagen heeft, wordt volgens haar pas na vele maanden duidelijk. De druk is ook wat van de ketel, aldus de woordvoerster, omdat de elektriciteitsprijzen in Nederland momenteel laag zijn.

Faillissement Aldel

Het plan voor een investering van naar schatting van 25 tot 30 miljoen euro in de kabel ontstond nadat de Delfzijlster aluminiumsmelterij Aldel mede door de hoge energiekosten in 2013 failliet was gegaan. Het bedrijf zou na de herstart als Klesch Aluminium in 2015 betere overlevingskansen hebben als het Duitse stroom kon inkopen. Andere grootverbruikers in de Eemsdelta zouden ook van die mogelijkheid gebruik kunnen maken.

De kansen voor de kabel leken te groeien toen in juni vorig haar de Duitse netwerkbeheerder GETEC toetrad tot het consortium van Groningen Seaports, Klesch Aluminium en de Delfzijster chemicaliënfabrikant ESD-SIC dat het kabelplan ontwikkelde. Het bedrijf werd vanwege zijn positie op de Duitse markt gezien als een belangrijke partner in het project.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.